Hlavní obsah

Lidé v Sušici v referendu podpořili zachování rozsahu péče v nemocnici

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Drtivá většina voličů se v referendu v Sušici na Klatovsku postavila za zachování rozsahu poskytované zdravotní péče v městské nemocnici. Referendum je platné a závazné, výsledky vyvěsilo město na úřední desce.

Článek

Referenda se účastnilo 54,59 procenta oprávněných voličů, 91,2 procenta hlasujících chce, aby město aktivně podporovalo zdravotní péči v daném rozsahu.

V jedenáctitisícové Sušici musel o referendu, o něž řada obyvatel usilovala od loňského podzimu, rozhodnout soud. Zastupitelé totiž jeho vyhlášení neschválili, přestože úřad neshledal na návrhu přípravného výboru nedostatky. Soud z původních tří navrhovaných otázek referenda o budoucnosti městské nemocnice a o stavbě nové sportovní haly dvě odstranil. Lidé se tak vyjadřovali k otázce: „Chcete, aby město Sušice aktivně podporovalo zdravotní péči v rozsahu: lůžková interna, lůžková chirurgie, JIP, následná péče, ambulance, komplement (RTG, SONO, laboratoř),včetně pořízení CT přístroje v Sušické nemocnici?“

Iniciátory referenda jednoznačné výsledky těší. Formulace otázky navíc podle Jana Jandy z přípravného výboru referenda vylučuje, aby nemocnici převzal Plzeňský kraj.

Hejtmanství totiž jedná s vedením města o osudu městské nemocnice a navrhlo, buď že nemocnici převezme a bude ji provozovat, nebo bude nemocnici dál provozovat město a kraj mu bude každý rok přispívat několika miliony. Radní Sušice na konci prázdnin schválili, že zařízení má provozovat kraj.

„Je to systémové, logické a správné řešení. Kraj, který zřizuje své vlastní nemocnice, je silný a zkušený partner,“ řekl ČTK starosta Sušice Petr Mottl (ODS). Otázka referenda je podle něj formulována nejednoznačně a nemá jasný výklad. „Je to tak obecné, jako jestli si přejeme pěkné počasí. Na to také každý odpoví, že ano,“ řekl starosta. Podle něj město pro nemocnici v uplynulých letech dělalo maximum, na chod dávala radnice desítky milionů korun ročně. Mezi krajem a městem vznikla pracovní skupina. Motl by si přál, aby nemocnice přešla pod kraj pokud možno od začátku příštího roku nebo v jeho prvních měsících.

Janda ale tvrdí, že závazné referendum vylučuje, aby nemocnici převzal kraj. Ten by ji totiž nejspíš neudržel v požadovaném rozsahu a zřejmě by z ní udělal nemocnici následné péče. Organizátorům referenda ale jde taky o to, aby v nemocnici se spádovou oblastí 40.000 lidí zůstala lůžková chirurgie pro akutní stavy. Předáním nemocnice pod kraj by město ztratilo vliv na rozsah poskytované péče, řekl Janda.

Aby bylo místní referendum platné, musí se ho účastnit alespoň 35 procent zapsaných oprávněných voličů. Aby bylo rozhodnutí závazné, musí pro něj hlasovat nadpoloviční většina zúčastněných a nejméně čtvrtina oprávněných voličů. V Sušici v referendu hlasovalo z 8782 oprávněných voličů 4794 lidí, z nich 4372 hlasovalo, aby město aktivně podporovalo zdravotní péči nemocnice v daném rozsahu. V paralelních sněmovních volbách byla v Sušici volební účast 66,74 procenta voličů. Kromě Sušice se v kraji konala referenda také v Příkosicích na Rokycansku a v Losiné na Plzeňsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované