Hlavní obsah
Online

Itálie překonala hranici 100 tisíc nemocných. Za den zemřelo 812 lidí

Foto: Profimedia.cz

V italském Bergamu začaly jako místa karantény sloužit hotely. Snímek z převozu pacientky z nemocnice do hotelu Cristal Palace.

Reklama

aktualizováno •

Itálie za posledních 24 hodin hlásí 4 050 nových případů a 812 mrtvých. Nemoci v zemi podlehlo celkem 11 591 lidí a Itálie je se 101 739 nemocnými stále nejhůře postiženou oblastí v Evropě.

Článek

Koronavirem se na světě nakazilo přes 720 tisíc lidí. V současnosti se epidemie nejrychleji šíří ve Spojených státech. V Evropě nejvíce trpí Itálie a Španělsko, které v počtu nakažených překonalo Čínu.

Prezident Donald Trump v médiích oznámil, že federální doporučení ohledně omezení kontaktů s lidmi, která byla původně vyhlášena na 15 dní, zůstanou v platnosti do konce dubna.

Mnohé americké státy již izolaci přímo nařídily. Infekce koronavirem už se v USA potvrdila u více než 140 000 lidí, což je výrazně více než v kterékoli jiné zemi světa. Na 2400 pozitivně testovaných pacientů na nemoc zemřelo.

Nákaza nadále postupuje také v Evropě. Španělsko ohlásilo dalších více než šest tisíc nakažených a 812 obětí. Země se tak v oficiálním počtu nakažených dostala před Čínu.

V Číně se ovšem objevují výpovědi, podle kterých do oficiálních statistik nejsou zahrnováni všichni, u nichž přítomnost koronaviru prokážou testy.

Dění sledujeme v online reportáži:

  • Indický premiér se omluvil za tvrdá opatření

    Indie je už několik dní v celostátní karanténě. Lidé mají zůstávat co nejvíce doma a vycházet pouze v nejnutnějších případech. Jelikož v mnoha městech nejezdí hromadná doprava, občané jsou nuceni chodit do práce i desítky kilometrů pěšky.

    „Omlouvám se za tvrdá opatření, která ztížila vaše životy, převážně vám, chudým,“ řekl v lokálním rádiu indický premiér Nárendra Módí. „Vím, že mnoho z vás se na mě zlobí. Ale tato tvrdá opatření potřebujeme, abychom mohli vyhrát tuto bitvu.“

  • Ve Španělsku přistálo letadlo s 15 tunami materiálu z Číny

    Španělské vojenské letadlo A400 přiletělo v pondělí na letiště Zaragoza asi s 15 tunami zdravotnického materiálu z Číny, oznámila ministryně obrany Margarita Roblesová na tiskové konferenci. Část dodávek poputuje do španělských autonomních ostrovních oblastí.

  • Ford pomůže s výrobou 50 tisíc plicních ventilátorů

    Společnost Ford během následujících 100 dnů vyrobí v Michiganu 50 000 ventilátorů, oznámila dnes společnost. Ventilátory budou vyráběny v rámci programu Ford a GE Healthcare za pomoci 500 placených dobrovolníků.

  • Aktuální situace v Africe

    Podle čísel aktuálních k pondělnímu večeru nejvíce zasaženou zemí Afriky nadále zůstává Jihoafrická republika s 1 326 případy a 46 mrtvými. O jeden případ úmrtí více hlásí Egypt, kde zemřelo 47 lidí, nakažených je 656. Hranici 500 nemocných přesáhlo Alžírsko a Maroko. V obou státech podlehlo nemoci přes 30 lidí.

  • Koronavirem se nakazil vikář římské diecéze Angelo De Donatis

    Kardinál Angelo De Donatis, vikář římské diecéze, se nakazil koronavirem. Jedná se tak o dosud nejvýše postaveného činitele katolické církve, jehož nákaza postihla. De Donatisova kancelář uvedla, že se kardinál nechal na virus otestovat poté, co se necítil dobře. Následně byl přijat do jedné z nemocnic v Římě.

    Římským biskupem je vždy papež, který však jmenuje svého zástupce, aby spravoval rozsáhlou římskou diecézi. Šestašedesátiletý De Donatis však podle Reuters zřejmě v poslední době nepřišel s papežem Františkem do kontaktu.

  • Také třetí test Merkelové na koronavirus byl negativní

    Německá kancléřka Angela Merkelová se s největší pravděpodobností nenakazila koronavirem. I třetí test na přítomnost viru SARS-CoV-2 u ní byl negativní. Práci bude v příštích dnech nadále vyřizovat z domácí karantény.

    Merkelová se uchýlila do domácí izolace 22. března poté, co se dozvěděla, že 20. března byla v kontaktu s nakaženým lékařem. Ten ji preventivně očkoval proti pneumokokům.

  • V Polsku dosud zemřelo 31 lidí s koronavirem, nakažených je 2055

    V Polsku dnes odpoledne zemřelo na nemoc COVID-19 dalších pět lidí. Celkový počet obětí nákazy se tak v zemi zvýšil na 31, informovalo večer ministerstvo zdravotnictví.

    Od poslední bilance, kterou úřady médiím poskytly brzy odpoledne, se rovněž rozrostl počet lidí, kteří se koronavirem v Polsku nakazili. Do večera přibylo dalších 71 potvrzených případů a celkem je tak v zemi 2055 infikovaných.

  • Izrael kvůli koronaviru plánuje rozsáhlé stimulační výdaje

    Izraelská vláda dnes představila balík ekonomických opatření v hodnotě 80 miliard šekelů (zhruba 550 miliard korun), který má v zemi pomoci zmírnit koronavirovou krizi. Ministr financí Moše Kachlon uvedl, že očekává postupné obnovování podnikatelské aktivity po židovském svátku Pesach, který se letos bude slavit od 8. do 16. dubna.

  • Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě? WHO si to nemyslí

    WHO ve všeobecném nošení roušek nevidí žádný užitek a domnívá se, že toto nařízení platné i v České republice může být spíš ke škodě než k užitku.

  • Izrael chce využívat software k vysledování šiřitelů nákazy

    Izraelské ministerstvo obrany plánuje využívat software, jenž analyzuje údaje z mobilních telefonů, k lokalizaci lidí, kteří se mohli nakazit koronavirem. Ti by následně mohli být testováni. Software podle izraelských médií poskytne izraelská firma NSO Group, která se specializuje na špionážní techniku.

    Izraelský ministr obrany Naftali Bennett novinářům řekl, že takzvaný „koronametr“ musí schválit kabinet, což se pravděpodobně stane. Následně ještě musí otázky týkající se ochrany soukromí posoudit generální prokurátor, který může využívání softwaru k těmto účelům zakázat. Pokud nebude mít námitky, může být software podle ministra spuštěn do 48 hodin.

  • Koronaviru v Itálii podlehlo 63 lékařů

    Podle italské Asociace lékařů zemřelo na nemoc způsobenou koronavirem 63 doktorů. 41 z nich pracovalo v Lombardii.

    V současné době je mezi 101 739 nemocnými v Itálii také 8 956 pacientů v řadách zdravotníků.

  • Test koronavirus u izraelského premiéra Netanjahua neprokázal

    Test u izraelského premiéra Benjamina Netanjahua neprokázal nákazu koronavirem. Nakaženi nejsou ani jeho spolupracovníci a členové rodiny. Prozatím však 70letý premiér zůstane v izolaci. Na Twitteru o tom večer informoval jeho mluvčí Ofir Gendelman. Premiér se nechal testovat poté, co se potvrdila nákaza u jeho poradkyně.

  • Čína mohla snížit čísla potvrzených případů patnáctkrát až čtyřicetkrát

    Podle trojice zdrojů z blízkosti vlády britského premiéra celým kabinetem prosakují pochybnosti o tom, že Čína podala pravdivé informace o boji s koronavirem na svém území. Skupina vědců podle něj přímo Johnsonovi vyložila odhad, že Čína mohla snížit čísla potvrzených případů patnáctkrát až čtyřicetkrát.

    Pochybnosti posiluje i současné dění v původním epicentru pandemie. Wu-chan v rámci postupného uvolňování opatření vyzval obyvatele, aby si vyzvedli urny svých blízkých. Uren je ale podle nepotvrzených zpráv čínského serveru Caixin nápadně mnoho, a oficiální smrtící bilance COVID-19 ve Wu-chanu (2500 mrtvých) se tak zdá být zcela nereálná.

  • V Turecku je přes 10 000 nakažených, Kypr zavede zákaz vycházení

    Počet potvrzených případů nákazy v Turecku od neděle vzrostl o 1610, celkem je v zemi 10 827 nakažených. Onemocnění COVID-19 nově podlehlo 37 lidí, tamní úřady evidují celkem 168 mrtvých. Zpřísnění opatření v boji s nákazou dnes oznámil Kypr, jehož obyvatelé nesmí až na výjimečné případy od posledního březnového dne v noci vycházet ven, píše agentura Reuters.

  • Francie hlásí rekordních 418 nových úmrtí pacientů s koronavirem

    Ve Francii už zemřelo přes 3024 hospitalizovaných lidí s koronavirem. Za posledních 24 hodin přibylo zemřelých pacientů 418, což je největší denní nárůst od začátku epidemie, informovala dnes agentura AFP s odvoláním na francouzské úřady.

    Francie je celosvětově čtvrtou zemí, v níž počet obětí pandemie překročil hranici 3000, připomněla agentura Reuters.

  • Jednotlivé státy v USA soupeří v ceně nedostatkového zboží

    Cena plicních ventilátorů a dalších nezbytných zdravotnických pomůcek ve Spojených státech nepříjemně vzrostla. Newyorský guvernér Andrew Cuomo uvedl, že federální vlády nyní v cenách soutěží mezi sebou.

    „Je to ironie. Bojujeme mezi sebou, navzájem si konkurujeme,“ řekl. „Když jsme začali kupovat ventilátory, stály méně než 20 000 dolarů. Teď už stojí, pokud se tedy sehnat dají, přes 50 000,“ řekl Cuomo.

  • V USA od víkendu přibylo téměř 300 obětí koronaviru

    Ve Spojených státech je k dnešnímu dni 140 904 zjištěných případů nemoci COVID-19, počet obětí choroby se zvýšil z nedělních 2112 na 2405. Oznámilo to Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Údaje jsou podle něj předběžné, nejsou založeny na hlášení jednotlivých států. V neděli CDC registrovalo v USA 122 653 nemocných.

  • Virus by prý v USA mohl vést k zániku 47 milionů pracovních míst

    Hospodářské dopady šíření koronaviru by mohly ve Spojených státech vést k zániku 47 milionů pracovních míst. Míra nezaměstnanosti by tak mohla překročit 32 procent. Vyplývá to podle dnešní zprávy serveru televize CNBC z odhadů pobočky americké centrální banky (Fed) v St. Louis.

    „Z historického hlediska jde o velmi vysoká čísla, toto je však docela unikátní šok, jenž se liší od všech ostatních, které ekonomika USA v posledních sto letech zažila,“ uvedl ekonom Fedu v St. Louis Miquel Faria-e-Castro. Podle odhadů Fedu má téměř 67 milionů Američanů zaměstnání, ve kterém kvůli koronaviru hrozí vysoké riziko propuštění, píše server CNBC.

Reklama