Hlavní obsah

Lidé ve Vsetíně mohou ukládat použité oleje a tuky do speciálních nádob

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vsetínská radnice rozšířila možnosti třídění odpadů, lidé tak mohou ve městě ukládat do speciálních nádob použité jedlé oleje a tuky. K dispozici mají 18 nádob o objemu 120 litrů.

Článek

Snad každá domácnost čas od času vyprodukuje nějaký olej nebo tuk po smažení či fritování. Až dosud bylo možné je ekologicky likvidovat odevzdáním ve sběrném dvoře. „Málokdo tak ale činil, a často tak končily v odpadech, poté v kanalizaci a následně v čistírně odpadních vod, kde způsobovaly problémy,“ uvedla mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

Město se proto rozhodlo umožnit lidem odevzdávat tuky a oleje do kontejnerů v blízkosti jejich bydlišť. „Po papíru, sklu, plastu a kovech bude tedy možné třídit i tuto komoditu,“ uvedl místostarosta Pavel Bartoň (ANO). Počet nádob i lokality, kde jsou umístěny, se mohou podle něj podle aktuální situace měnit.

Do nádoby patří použité jedlé oleje a ztužené tuky z domácností, například fritovací oleje či oleje po smažení. Nepatří do nich technické oleje, maziva a kapaliny. Použité tuky a oleje se vhazují do kontejnerů v uzavřených plastových nádobách.

Nádoby na použité jedlé oleje a tuky se už v minulosti objevily i v jiných městech Zlínského kraje. Jako první v regionu je zavedlo Uherské Hradiště, později se přidal také Zlín, na začátku letošního roku i Kroměříž.

Reklama

Doporučované