Hlavní obsah

Lidé vyhlíží konec pandemie. Lufthansa hlásí růst prodejů letenek na léto

Foto: Pixabay.com

Německé Lufthanse nepomohla z krize ani masivní státní podpora v hodnotě 9 miliard eur. Ilustrační foto.

Reklama

Největší německá letecká společnost Lufthansa hlásí ztrojnásobení počtu rezervovaných letenek na léto 2021. Podle jejího generálního ředitele jde o reakci cestujících na schválení vakcíny na covid-19.

Článek

Lufthansa zaznamanela ztrojnásobení rezervací letenek na příští léto. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na páteční vyjádření generálního ředitele německé letecké společnosti.

Ředitel Carsten Spohr tvrdí, že za nárůst rezervací může nastávající schválení vakcíny na onemocnění covid-19. Předpokládá, že se díky novému očkování zvyšuje důvěra cestujících, kteří se tak nebojí dělat si na léto 2021 plány.

„Skutečnost, že si lidé již rezervovali také lety na velikonoční období, ukazuje, že jejich důvěra roste,“ řekl Spohr v rozhovoru pro německý magazín Wirtschaftswoche.

Jisté je ale to, že německý dopravce bude i v příštím roce ztrátový. „Očekávám, že v příštím roce budeme průměrně schopní docílit poloviny rezervací oproti roku 2019. Pro léto a podzim příštího roku počítáme se 70 procenty počtu rezervací,“ řekl Spohr. Doufá, že Lufthansa bude opět zisková v roce 2022.

Letecká firma se kvůli pandemii ocitá v hluboké krizi. V letošním květnu dostala devět miliard eur z německé státní podpory výměnou za 20procentní podíl vlády ve firmě. Lufthansa prý zatím z této podpory vyčerpala pouze tři miliardy eur. Ředitel Spohr doufá, že od roku 2023 bude německá vláda moct svůj podíl postupně snižovat.

Možné nebezpečí pro firmu ale spočívá v probíhajícím jednání s odbory ohledně snižování platů a zkracování pracovní doby. Pokud nebude možné uzavřít dohodu o mzdách, bude muset Lufthansa propustit tisíc svých pilotů.

„Jestli se nedohodneme, tak nás ve druhém čtvrtletí roku 2021 bude muset opustit 500 kapitánů a 500 prvních důstojníků, nejspíš poprvé v dějinách naší společnosti,“ uvedl Spohr. Šlo by o další ránu pro firmu, která minulý týden oznámila, že do konce roku 2020 propustí 29 tisíc zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Doporučované