Hlavní obsah

Lidé vykupují paralen, protože se kvůli COVID-19 bojí ibalginu. Zbytečně

Foto: Pixabay

Podle Světové zdravotnické organizace neexistuje důvod se domnívat, že by ibuprofen zhoršoval průběh nemoci COVID-19.

Reklama

Ibuprofen a paracetamol lidé používají k potlačení horečky, která je jedním z průvodních jevů nemoci COVID-19. Léky obsahující paracetamol jsou ve většině lékáren vyprodané, zvýšila se i poptávka po ibuprofenu.

Článek

Zájem o léky s obsahem paracetamolu v posledních dnech stoupl asi na trojnásobek, v řadě lékáren jsou proto tyto prostředky nedostupné. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se lidé zřejmě předzásobují kvůli epidemii COVID-19. Lékárníci ale varují, že u paracetamolu je velice důležité dodržet dávkování, v tomto ohledu je látka nebezpečnější než ibuprofen.

„Ve vztahu k této léčivé látce připomínáme, aby se pacienti řídili příbalovou informací a nepřekračovali maximální doporučené denní dávky. V případě předávkování hrozí závažné poškození jater!“ uvedla mluvčí ústavu Barbora Peterová.

Zvýšená poptávka se týká především paralenu a panadolu, tedy léků obsahujících látku paracetamol. O ibalgin a další léky založené na ibuprofenu je sice také zvýšený zájem, ale v porovnání s paracetamolem o něco nižší. Lékárníci si to vysvětlují šířením neověřené informace, že ibuprofen zhoršuje průběh nemoci COVID-19.

„Není to pravda, už na to reagovala Světová zdravotnická organizace (WHO),“ říká Peterová.

WHO nedostala od odborníků žádné zprávy o tom, že by ibuprofen nemoc zhoršoval. Organizace přesto na základě podnětu od veřejnosti oslovila lékaře, kteří o nakažené nemocí COVID-19 pečují. Ani po konzultaci s lékaři se nic nemění, podle WHO ibuprofen problémy nezpůsobuje.

„Na základě posledních informací Světová zdravotnická organizace nedoporučuje přestat používat ibuprofen,“ uvedla organizace.

Podle SÚKL jsou v příštích dnech plánované dodávky léků s paracetamolem v řádu několika set tisíc balení. Běžná spotřeba je přitom asi 300 tisíc balení měsíčně.

„Mělo by to být ještě tento týden,“ upřesnila Peterová. „Přesto vyzýváme všechny, aby zbytečně nehromadili léčivé přípravky, a prosíme o ohleduplnost k dalším pacientům, kteří svou léčbu také potřebují. Pro doplnění uvádíme, že obdobná situace panuje ve více zemích Evropy, a proto některé státy (například Dánsko, Norsko, Irsko, Belgie) již omezily nařízením výdej volně prodejných léčivých přípravků. Jiné země (například Slovensko) uvádějí nedostupnost paracetamolu, ibuprofenu i acylpyrinu,“ dodala.

Reklama

Doporučované