Hlavní obsah

Lidé vzali benzinky útokem. Nedělní tržby trhají rekordy

Co čeká Benzinu? Poslechněte si rozhovor se šéfem firmy Markem Zouvalou.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Nouzový stav zavřel v neděli obchody a zákazníci vyrazili na pumpy. Tržby za alkohol v síti Benzina vyskočily hned o 500 procent, nabídka na pumpách se pak rozšířila o sortiment pečiva, mléka a sýrů.

Článek

Čerstvě rozpečené kaiserky, uzeniny, ale i mléko a sýry. Nabídka na čerpacích stanicích Benzina se v souvislosti s vládními opatřeními výrazně změnila. A zákazníci na to slyší. Během uplynulých dvou víkendů (kdy jsou v neděli standardní obchody ze zákona zavřené) se tam tohoto zboží prodalo dvakrát víc. Největší nárůst byl pak v neděli u alkoholických nápojů.

Důležité je mít alkohol a cigarety

„Jsme schopni velmi rychle obměnit sortiment podle toho, jaké výrobky po dobu restrikcí nejsou dostupné a jaké obchody jsou zavřené,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy Marek Zouvala, generální ředitel Benziny, s tím, že toto fungování se síť čerpacích stanic naučila během první vlny koronaviru.

„Tam, kde to dává smysl, jsme zaváděli chleba nebo mléko, což ve standardní nabídce nemáme. Museli jsme se velmi rychle přizpůsobit tomu, jak prodat čerstvé zboží,“ říká Zouvala s tím, že už na jaře se čerpací stanice naučily, že podstatné je i předzásobit se alkoholem a cigaretami.

„Důležité je mít cigarety a alkohol. To je sice sortiment, který prodáváme běžně už léta, ale v období zavřených obchodů se tento prodej dramaticky zvyšuje,“ dodává Zouvala.

„V celé síti dělá během roku takzvaný ostatní prodej zhruba 20 procent tržeb. V nouzovém stavu je to víc. Jsou ale i čerpací stanice na exponovaných místech, kde nepalivový sektor dosahuje i 50 procent,“ vysvětluje.

Automat na kávu nestačí

Benzina má v Česku 416 čerpacích stanic - ty prochází rozsáhlou modernizací. „V dnešní době investujeme více než miliardu ročně do modernizace čerpacích stanic - do rychlého občerstvení a zázemí,“ dodává Zouvala s tím, že ve velké konkurenci už dnes zastaralá čerpací stanice neobstojí. Kromě toho chce Benzina se svou sítí rychlého občerstvení Stop Cafe vyrazit i mimo pumpy. V příštím roce spustí první rychlokavárnu v centru Prahy, pokud se osvědčí, chce jich mít v Česku stovku. Cílí na okolí stanic metra, vlaková či autobusová nádraží, na letiště, ale i obchodní centra.

„Díváme se i mimo čerpací stanice. Chtěli bychom, aby byla značka Stop Cafe vidět i mimo segment čerpacích stanic. Je to trochu kavárenský koncept, ale spíš je to ‚to go‘. Přijdete, rychle si nakoupíte to, co potřebujete. Jdete na schůzku, koupíte si kávu a občerstvení. Zkrátka i na ulici se chováte stejně jako řidič na čerpací stanici,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel sítě čerpacích stanic Benzina Marek Zouvala.

V příštím roce pumpa na vodík

V následujících letech chce řetězec stále více sázet také na samoobslužné čerpací stanice a už příští rok otevře i první stanice na vodík. „První čerpací stanice na vodík bude otevřená někdy na přelomu prvního a druhého kvartálu 2021. Momentálně finalizujeme všechny přípravné stavební práce. První bude v Praze na Barrandově a druhá v Litvínově,“ říká s tím, že firma teď intenzivně jedná s výrobci vodíkových aut. Benzina také sama plánuje firemní vodíkovou flotilu. „Sami plánujeme do naší flotily zařadit vodíková auta. V první fázi to bude 5 až 10 vozů,“ dodává Zouvala.

Vloni měla Benzina tržby 30 miliard korun. Letos to bude méně. „Loňský rok byl rekordní. Co se týče tržeb, letos jsme lehce pod minulým rokem. Obchodní výsledek bude nižší než loňské dvě miliardy. Určitě se budeme pohybovat nad miliardou a půl,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel Benziny Marek Zouvala.

Reklama

Doporučované