Hlavní obsah

Rozhovor s Babišem o H-Systemu: Vystěhování lidí by byla katastrofa

Emotivní týden mají za sebou majitelé domů v Horoměřicích. V neděli je navštívil premiér Babiš.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam.cz sestavil chronologii celé kauzy „pozůstalých” po H-Systemu tak, jak se v tomto týdnu odehrála. Novým prvkem ve skládačce je fakt, že v neděli večer dorazil přímo do Horoměřic premiér Andrej Babiš. Po něm dorazil do Horoměřic také hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Politici po rozhodnutí Nejvyššího soudu začali ohlašovat, že se dnešní schůze zúčastní. O účasti uvažoval i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), nakonec se ale omluvil. Rozhovor s Babišem si pusťte v úvodním videu.

Článek

Do Horoměřic u Prahy dorazil v neděli večer na setkání bývalých klientů zkrachovalého H-Systemu, členů bytového družstva Svatopluk, premiér Andrej Babiš (ANO). Chtěl slyšet názory lidí na kauzu. Podle nedávného rozsudku Nejvyššího soudu (NS) se mají členové BD Svatopluk bydlící v Horoměřicích u Prahy do necelého měsíce vystěhovat z bytů, které si po krachu H-Systemu dostavěli, neboť vlastně investovali do cizího.

Babiš po jednání řekl, že případem se bude zabývat vláda, jež podle něj požádá příslušné složky o prověření konkurzu. „Ten příběh je šokující. Co se tady událo za těch 20 let, to vyvádění majetků za mizivé ceny. My určitě jako vláda se tím budeme zabývat a požádáme příslušné složky o prověření těch věcí,” řekl Babiš.

V pondělí se uskuteční schůzka mezi zástupci družstva a konkurzním správcem Josefem Monsportem, které se zúčastní také Babiš jako moderátor.

Příjezd Babiše na jednání do Horoměřic.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

Bývalí klienti společnosti H-System musejí podle verdiktu NS zveřejněného v úterý vyklidit do měsíce byty v osmi domech v Horoměřicích. S tím ostře nesouhlasí. Týká se to asi 60 rodin, poškozených v kauze H-System je dohromady více než tisíc. Podle NS jsou nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů neplatné.

Na nedělním jednání se mají obyvatelé dotčených domů dozvědět o aktuální situaci. Babiš před jednáním řekl, že ho zajímají názory lidí, zásadnější schůzka ho prý ale čeká v pondělí, kdy se má setkat se zástupci družstva i se správcem konkurzní podstaty Josefem Monsportem. Premiér se už dřív nabídl jako prostředník v případu.

Na začátku jednání si vzal slovo Martin Junek, který vystupuje jako mluvčí družstva. Řekl, že podle právníků družstva byl rozsudek NS nečekaný a nestandardní. Soud podle něj poslal rozsudek do datových schránek advokátů teprve v pondělí, členové družstva se tak o celé situaci dozvěděli až z médií.

Podívejte se na chronologii celého případu.Video: Prokop Vodrážka

Martin Junek za družstvo řekl, že na schůzku přijdou s nabídkou odkupu dotčených domů za 10,5 milionu korun. Družstvo dnes vydalo prohlášení, že mu vždy šlo o ochranu investic klientů.

Další část schůze se věnovala historii kauzy. Členové družstva zdůraznili, že za své domy nabízeli Monsportovi 10,5 milionu korun, ten to odmítl jako nedostatečné. Jen o zhruba tři roky později se ale v konkurzu prodal téměř třikrát větší pozemek za cenu 12,5 milionu korun. Větší pozemek navíc nebyl zatížen právními vadami a rozestavěnými stavbami. Družstvo také uvedlo, že před zahájením dostavby byly rozestavěné stavby řádně zadokumentovány a družstvo počítalo s tím, že cenu rozestavěných objektů zaplatí konkurznímu správci, aby byli uspokojeni i další poškození. Dokumentace se prý ale ztratila na policii.

Obyvatelé domů, kteří se mají vystěhovat, dnes na příjezdové cestě k nemovitostem postavili závoru, má podle nich ovšem spíš symbolický význam.

„Chceme upozornit na to, že přístupová komunikace do této naší lokality nepatří správci konkurzní podstaty, ale patří bytovému družstvu Svatopluk,” řekl dnes jeden z obyvatel Richard Stadler. „Závora nebude uzavřená,” dodal. Ne všichni ale s takovým krokem souhlasí. Podle nich jde o zbytečné divadlo, řekli před dnešní schůzí.

Premiér si před jednáním sedl ke stolu mezi místní, zástupci družstva ho oficiálně nepozdravili. Premiér řekl, že v Horoměřicích má známé a dorazil na pozvání. V průběhu jednání si dělal poznámky z proslovů. Zástupci družstva poděkovali za zájem a podporu médiím i politikům.

Závora instalovaná v neděli je symbolickým vyvrcholením týdenního, pro horoměřické hororového běhu událostí. Reportéři Seznamu v úvodním videu seskládali základní prvky příběhu, který ohromil celou republiku, do přehledné časosběrné koláže.

Jak reagovali lidé v Horoměřicích na verdikt soudu:

Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

V pondělí bude první jednání mezi družstvem a konkurzním správcem Josefem Monsportem, které má moderovat premiér Andrej Babiš (ANO). Dnes večer se sešli společně členové Svatopluku a projednali situaci.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení.

Politické pozadí kauzy H-System:

Video: Jan Fuka, Seznam Zprávy

Svatopluk založila část poškozených klientů H-Systemu v říjnu 1997 s cílem pokračovat ve výstavbě domů i za cenu dalších investic. Tehdejší konkurzní správce H-Systemu Karel Kudláček jim to za určitých podmínek povolil. Jeho nástupce Monsport ale později vyzval obyvatele domů, aby nemovitosti vyklidili a umožnili jejich prodej. Členové družstva s ním od roku 2000 vedou soudní spory, aby se vystěhovat nemuseli. V minulosti soudy žalobu správce zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. NS nyní dospěl k opačnému závěru. Podle NS jsou nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů neplatné. Družstvo pokračovalo ve stavbě na pozemcích H-Systemu a investovalo do cizího majetku. NS konstatoval, že družstvo šlo do rizika, když pro to nemělo souhlas konkurzního soudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované