Hlavní obsah

„Posílám přístup do systému.“ Realitka dala údaje klientů prodejcům směnek

Foto: M&M reality

Šéf M&M reality Petr Morcinek popírá, že by jeho firma komukoliv údaje o klientech poskytla.

Reklama

Zpřístupnění osobních údajů klientů přední realitní kanceláře M&M reality finančním poradcům se podle nových informací dělo v součinnosti s představiteli realitky. Případem se zabývá Úřad pro ochranu osobních údajů.

Článek

Distributoři směnek investiční společnosti Arca Investments získali minulý rok přístup k osobním údajům klientů velké realitní kanceláře M&M reality. Data získali v podobě excelových tabulek, dostali též přístupy do interního informačního systému Stormm.

Cílem bylo nabízet krátce před krachem Arky její směnky zvláště lidem, kteří prodali nemovitost a měli tedy hotovost. Ze zveřejněných pravidel realitky pro nakládání s osobními údaji přitom nevyplývá, že by osobní údaje klientů bylo možné poskytnout mimo firmu.

Redakce SZ Byznys nyní získala ze různých zdrojů informace dokládající, že přístup k osobním datům získali finanční poradci ze společnosti Deluvis v přímé součinnosti s představiteli M&M reality.

Jde o emailovou komunikaci mezi poradci a realitkou. Její autenticitu následně potvrdil manažer, který ve finančním systému okolo Arky zastával významnou pozici. Redakce měla možnost také nahlédnout do komunikace o zpřístupnění klientských databází, která v dané době probíhala na platformách typu WhatsApp. Realitní kancelář tvrdí, že se informace nezakládají na pravdě.

„Osobní data svých klientů poskytla přímo M&M reality,“ řekl manažer obeznámený se způsobem prodeje směnek Arky.

Tuto verzi dokládá také emailová komunikace společnosti Deluvis. Tohoto významného distributora směnek Arky spoluvlastnila přímo Arca Investments. Druhým majitelem byl člen představenstva Arky Juraj Dvořák.

Ostře sledovaná akce

„Před chvílí jsem vám rozeslal přístupy do Stormm. Prosím, prověřte funkčnost. Porozhlédněte se ve Stormm,“ psal svým podřízeným na začátku června 2020 v emailu Jan Zahálka, tehdejší vrcholový představitel firmy Deluvis. Neopomenul zdůraznit význam celé věci. „Je to ostře sledovaná akce, která přináší Deluvis a jednotlivým poradcům obrovskou a dlouhodobou příležitost. Musíme ji zvednout,“ naléhal manažer na kolegy.

Zhruba za tři týdny psal Zahálka přímo šéfovi IT celého M&M reality holdingu Aleši Gorniakovi. „Dnes jsme se domluvili, že náš back office posílíme, aby mohla děvčata zapisovat do Stormm. Prosíme o přístup pro kolegyni,“ žádal manažer Deluvisu s tím, jestli je možné udělit přístup do dvou dnů. A do dvou dnů měl skutečně odpověď. „Účet je vytvořen. Posílám přístupové údaje,“ odpověděl IT šéf M&M reality Gorniak.

Redakce SZ Byznys měla možnost nahlédnout i do dalších komunikačních platforem, na nichž zástupci M&M reality a Deluvisu řešili přístupy k osobním datům klientů realitky.

Následně redakce položila M&M reality několik otázek ohledně toho, kdo pověřil IT ředitele realitky otevřením systému s daty klientů prodejcům směnek a na základě jakých dohod k tomu došlo.

M&M reality věrohodnost těchto informací zpochybňuje. „K vašemu poslednímu emailu sdělujeme, že informace v něm uvedené se nezakládají na pravdě, a to i s odkazem na naše předchozí vyjádření. Zejména Vámi uváděný email je z našeho pohledu fiktivní s cílem poškodit naši společnost,“ reagoval Lukáš Štrajt, vedoucí právního oddělení společnosti M&M Reality.

Téma pro ÚOOÚ

Také majitel realitky Petr Morcinek již dříve popřel, že by firma osobní údaje klientů komukoliv poskytla. Samotná realitní kancelář na základě informací od SZ Byznys podala hlášení k Úřadu pro ochranu osobních údajů o takzvaném bezpečnostním incidentu.

„Případ pro nás určitě představuje téma, kterým se budeme vážně zabývat z hlediska všech svých vyšetřovacích a nápravných pravomocí. Dokud však nebude ukončen, podrobnosti k němu poskytovat nebudeme,“ napsal Vojtěch Marcín z tiskového oddělení ÚOOÚ.

Redakce SZ Byznys oslovila s žádostí o vyjádření také Deluvis. „Obrátila jsem se v této věci na policii a do médií se k tomu nehodlám do skončení vyšetřování vyjadřovat,“ sdělila manažerka firmy Ivana Řeháková Brdárska. Tomáš Zahálka na zaslané otázky nereagoval.

Putování osobních údajů mezi M&M reality a distributory směnek z Deluvisu se uskutečnilo v době, kdy se řešil kapitálový vstup společnosti Arca Investments do M&M reality. Architektem této transakce byl tehdejší spolumajitel Deluvisu a zároveň člen představenstva Arky Juraj Dvořák. Ze vstupu Arky do realitky ale nakonec sešlo.

Podle advokáta Jiřího Martznera samotný fakt, že se někdo stane akcionářem realitní kanceláře, ještě neznamená, že získá oprávnění k nakládání s osobními údajů jejích klientů.

„I kdyby tam kapitálově vstoupili, tak by stejně k těmto datům neměli mít přístup. Tím, že se stanu akcionářem nějaké společnosti, tak to neznamená, že se hned můžu dostat k jejím klientským databázím,“ řekl právník.

Reklama

Doporučované