Hlavní obsah

Lidé zapalují svíčky za vojáka padlého v Afghánistánu. Starosta dementoval zprávu, že po něm zůstaly děti

Lidé zapalují svíčky na pietním místě v Hrádku nad Nisou jako vzpomínku na padlého rotného Tomáše Procházku, který tu žil s rodinou.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař

 

Reklama

Desítky lidí přicházejí od včerejšího odpoledne na pietní místo před radnici v Hrádku nad Nisou, aby uctily památku rotného Tomáše Procházky, vojáka, který v pondělí padl v Afghánistánu. Občané na místě zapalují svíčky a nechávají vzkazy jako vzpomínku na muže, který žil s rodinou v obci řadu let.

Článek

Starosta Josef Horinka (Starostové) pro Seznam.cz uvedl, že na památku padlého vojáka chtějí zasadit památný strom. Zároveň dementoval informace některých médií, že po vojákovi zůstaly dvě děti.

„Chystáme se k 28. říjnu vysadit stromový ovocný sad se sto stromy a vím, že někdo tady z Hrádku zaplatil jeden z těch stromů právě pro Tomáše. V pátek zároveň budeme v Oldřichově na Hranicích, což je okrajová část naší obce, vysazovat lípu republiky, takže uvažujeme, že bychom ji rovněž pojmenovali po něm a vysadili symbolicky na jeho počest. Jsem v kontaktu i s rodinou, konkrétně nám volal jeho otec. Jsme připraveni nabídnout pozůstalým pomoc. Rád bych zároveň uvedl na pravou míru informaci, že po Tomášovi zůstaly dvě děti. Není tomu tak, šlo o mylnou zprávu, která se včera objevila v médiích,” řekl dnes Seznamu hrádecký starosta Josef Horinka.

Další pietní místo zřídili i vojáci a kolegové zesnulého Tomáše Procházky přímo v Centru vojenské kynologie Chotyně, kde sloužil. To je ale pro běžné návštěvníky nepřístupné. Nad budovou základny i obecním úřadem vlaje černý prapor.

„Byl to pan psovod. Sympatický a hodný člověk. Je ho škoda. Měli by se ti kluci víc chránit. Je to ale zkrátka jejich povolání,“ uvedla jedna z místních obyvatelek, která přišla před radnici rovněž zapálit svíčku a tiše vzpomenout na zabitého vojáka.

Procházka, kynolog z Centra vojenské kynologie Chotyně, odjel na misi, která měla trvat šest měsíců, letos 28. srpna. Centrum se specializuje na výcvik strážních a hlídkových psů a psů na speciální pachové práce – vyhledávání výbušnin, drog a zbraní. Ve výcviku bývá v Chotyni mezi 50 až 80 psy. Lidé v posádce se se smrtí kolegy jen těžce srovnávají.

„Zvládáme to v rámci psychologické a duchovní služby, kterou tu máme. Zatím je ten stav dobrý, ale uvidíme v dalších dnech. Věřím však, že to zvládneme,“ řekl náčelník centra Andrej Vítek.

Ministr obrany Lubomír Metnar ve středu povýšil padlého vojáka Tomáše Procházku do hodnosti štábního praporčíka a zároveň mu udělil vyznamenání Kříž obrany státu.

Tělo zesnulého dopraví dnes večer kolem 22:00 vojenský speciál na letiště v Praze. O tom, kde bude rozloučení, jedná armáda s rodinou.

Emotivní text k úmrtí svého souseda a českého vojáka z Afghánistánu zveřejnil už včera na svém facebookovém profilu i hejtman Libereckého kraje a někdejší dlouholetý starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta (Starostové), který má v obci trvalé bydliště.

„Některé chvíle se bohužel nikdy nedají vzít zpátky a po všech lidech nakonec zůstanou jen vzpomínky. Je to smutný den, ale přesto jsem dnes večer na Vás byl moji milí Hrádečáci opravdu hrdý. Nenechali jste Tomáše samotného a posíláte mu někam ke hvězdám hodně vaší energie a vzpomínek, které díky Vám nezmizí,” napsal hejtman Martin Půta v reakci na vyjádření piety místních lidí, kteří ještě večer přišli zapálit svíčku.

Dvaačtyřicetiletý Tomáš Procházka nebyl přímo příslušníkem 601. skupiny speciálních sil. Působil jako odborník, kynolog specialista. Předseda rady Nadačního fondu speciálních sil Vladimír Ganzar oznámil, že to nic nemění na tom, že členové jednotky vždy vnímali Tomáše jako „svého” vojáka.

„Občané, kteří chtějí podpořit rodinu padlého Tomáše Procházky, který přišel o život v pondělí na základně Šindánd v afghánské provincii Herát při útoku na vojáky speciálních sil, mohou svoji podporu vyjádřit cestou Nadačního fondu speciálních sil,“ informoval Ganzar.

Své příspěvky mohou lidé posílat do 23. listopadu na účet číslo:

43–9412310217/0100 s použitím variabilního symbolu 601.

Reklama

Doporučované