Hlavní obsah

Lidé „zapomněli“ na 342 milionů. Česká firma jim je našla

Foto: Profimedia.cz

Podle odhadů je zapomenutých až deset miliard z privatizačních dob. (Ilustrační foto)

Reklama

Brněnská firma Stock Convertor nalezla pro své zákazníky zapomenuté akcie a dividendy z kuponové privatizace za 342 milionů korun. Jde o firmy jako ČEZ, O2 nebo třeba Lázně Poděbrady.

Článek

Mladá brněnská firma Stock Convertor provozuje službu Zapomenuté miliardy, která vyhledává akcie a dividendy z dob kuponové privatizace 90. let minulého století. Těch je podle odhadů startupu až za 10 miliard korun.

Lidé na ně buď zapomněli, nebo se o nich ani neměli šanci dozvědět, protože kuponovou knížku původně vlastnili jejich již zesnulí příbuzní. „Odhadovaná hodnota nalezených akcií a souvisejících pohledávek dosahuje částky 342 milionů korun,“ uvedl autor projektu Zapomenuté miliardy Daniel Surmař.

Poté, co startup nalezne akcie a pohledávky, učiní majiteli nabídku na odkup, za což si naúčtuje poplatek. Slibuje, že lidé na poplatku nezaplatí více než 15 procent z hodnoty nalezeného majetku. „V procesu odkupu jsou akcie za přibližně 41 milionů korun. Proces je administrativně náročný, i díky prázdninám je interakce s klienty pomalejší,“ dodal Surmař.

Nalezené akcie jsou převážně (z 80 procent) veřejně neobchodovaných firem. Například Brněnské vodárny a kanalizace, Cukrovar Vrbátky, Lázně Poděbrady, Metrostav či Pražská energetika. Hodnotnější je však menší část veřejně obchodovaných firem, například polostátní energetická společnost ČEZ, telekomunikační operátor O2, Komerční banka či Philip Morris.

Promlčení spořitelny či Unipetrolu

Do letošního podzimu však ztratí nároky spojené s vlastnictvím akcií lidé, kteří zapomněli, že vlastní akcie České spořitelny a Unipetrolu. Vyprší totiž tříletá promlčecí lhůta, po jejímž uplynutí vytěsnění menšinoví akcionáři ztratí nejen nárok na protiplnění za vytěsnění, ale také všechny dosud nevyzvednuté dividendy.

„V případě petrochemické společnosti Unipetrol vyprší lhůta 30. září, nároky vytěsněných akcionářů České spořitelny budou ztraceny 5. listopadu,“ uvedl Surmař. Další firmou, které se promlčecí lhůta týká, je telekomunikační operátor O2, jenž se chystá vytěsnit menšinové akcionáře na podzim.

V jejím případě je podle Surmaře na nezařazených účtech akcií za zhruba 250 milionů korun v nevyzvednutých dividendách a nárocích na protiplnění za vytěsnění. Celkem tak promlčení hrozí u nároků za více než miliardu korun.

Kolik se našlo

  • průměrná nalezená částka činí 25 až 30 tisíc korun
  • ze zhruba 100 tisíc zaregistrovaných lidí startup našel hodnotné pohledávky ve zhruba každém devátém případě
  • zatím nejvyšší nalezená částka přesáhla 400 tisíc korun a putovala do Zlínského kraje
  • odhadovaná hodnota nalezených akcií a souvisejících pohledávek dosahuje částky 342 milionů korun

Provozovatelem služby je fintechový startup Stock Convertor zakladatele Daniela Surmaře. S rozvojem a financováním projektu pomáhá společnost Brno Technology Accelerator, která poskytla na rozjezd firmy startupové seed financování až do výše 25 milionů korun.

Další peníze však budou třeba na odkupy nalezených akcií či nároků na dividendy, které poskytnou dva brněnští podnikatelé Ladislav Chodák a Jiří Marek. Chodák je známý ze svého působení ve společnosti Aukro a v současnosti investuje do technologických firem a také předsedá představenstvu Regionální hospodářské komory Brno. Marek působí ve strojírenském průmyslu, například ve vedení firmy Blickle.

Se ziskem firma letos ještě nepočítá. Veřejně neobchodované akcie, které vykoupí, bude držet a postupně prodávat v příštích letech. Naopak akcie obchodované na burze bude prodávat dřív. „Aktuálně lze hovořit o tom, že dosavadní registrace by měly pokrýt náklady na vývoj služby, avšak máme vysoké provozní náklady a do konce roku nás ještě čekají velké výdaje do marketingu,“ dodal Surmař.

Kolik peněz leží na privatizačních účtech?

– Odhad hodnoty nevyplacených doposud nepromlčených dividend na nezařazených majetkových účtech (k 1. 5. 2021) – 2,3 miliardy Kč.

– Odhad hodnoty nevyplacených (a zároveň doposud nepromlčených) ostatních pohledávek (protiplnění za vytěsnění akcionářů apod.), které se vztahují k akciím, jež už vlastníci na majetkových účtech nemají, ale stále mají nárok na jejich vyplacení – 2,6 miliardy Kč.

– Odhad částky, o kterou přišli vlastníci nezařazených majetkových účtů za posledních 15 let kvůli tomu, že na své akcie zapomněli – 7,3 miliardy Kč na dividendách; 2,6 miliardy Kč na ostatních pohledávkách.

Zdroj: Zapomenuté miliardy

Reklama

Doporučované