Hlavní obsah

Lidem chybí naděje a jasný termín, dokdy mají vydržet, říká kouč

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví opomíjí element naděje. Experti na motivaci lidí radí stanovit jasný cíl, jak dlouho mají Češi ještě opatření vydržet. (Ilustrační snímek)

Reklama

Chybí jasný termín, dokdy mají lidé nutná opatření zvládat. Podle odborníků, kteří pomáhají s motivováním lidí, vláda občany peskuje, ale neumí jasně vysvětlit, co je nutné udělat a jak dlouho vydržet.

Článek

Nejprve malé připomenutí naléhavých slov, která ministr zdravotnictví ve čtvrtek pronesl na tiskovém brífinku: „Chtěl bych vás všechny poprosit o jednu věc. Pojďme to vydržet. (…) Změňme svůj postup, změňme svůj přístup. Ne kvůli mně, ne kvůli vládě, ne kvůli opozici, ale kvůli rodinám, přátelům, firmám. Kvůli celé naší zemi.“

Zvolil Jan Blatný správná slova? Bude mít tento apel efekt na chování národa?

Seznam Zprávy s tímto dotazem oslovily čtyři odborníky, kteří se různými způsoby zabývají motivováním lidí. Podle nich vládní činitelé zapomínají na důležitost naděje, která by měla mít podobu jasně stanoveného termínu, dokdy je třeba opatření zvládat. A stejně tak neumí dostatečně zdůvodňovat svá rozhodnutí.

Sociolog: Určit cíl a trochu povolit

Ze složité situace může podle firemního sociologa Vojtěcha Bednáře, který se zabývá vedením a motivováním lidí, vládě pomoci jasné stanovení konkrétního cíle.

„Z mého úhlu pohledu by to chtělo určit jasný bod – co je cílem, kdy je dosažitelný, jak je od nás vzdálený a co je pro něj potřeba udělat. Cílem je samozřejmě návrat do normality, ale je potřeba, aby to Ministerstvo zdravotnictví řeklo, a ono to neříká,“ vysvětluje Vojtěch Bednář.

Podle něj totiž s konkrétním cílem vláda získá čas, a stejně tak může získávat i podporu lidí.

„A druhá věc - a omlouvám se, že to zní kontroverzně, nejsem žádný popírač – ale chtělo by to určitým způsobem povolit. Čistě z psychologického důvodu,“ popisuje firemní sociolog, podle kterého lze současnou vládní situaci přirovnat k autu, které klouže po ledu.

Pokud má vůz zablokovaná kola – v tomto případě podle Vojtěcha Bednáře jsou plně utažená opatření – tak přestává být ovladatelný. Naopak se systémem drobného uvolňování podle sociologa kola opět roztočí. „Kloužete dál, ale získáváte kontrolu - a tu vláda momentálně nemá,“ dodává sociolog.

Kouč: Chybí naděje

Lidem chybí naděje a vláda ji nedává. Tak shrnuje problém Petr Pražák, který působí jako manažerský konzultant a kouč. Češi si podle něj prošli panikou, na kterou na jaře navázali stavem hrdinství, kdy šili roušky, a aktuálně jsou ve stavu deziluze, kdy na společnost dopadá, že nabízená řešení úplně nefungují.

„Ta komunikace je stylem, že nás učitel peskuje, že něco děláme špatně, místo toho, aby říkal, že máme problém, který jsme schopní vyřešit, bude to těžké, bude to do tehdy a tehdy a pak se pohneme dál. To chybí od pana premiéra, zvládal to pan Prymula (exministr zdravotnictví, pozn. red.), ale vůbec to nezvládá současný pan ministr,“ říká Petr Pražák, podle kterého je klíčové, že vláda lidem neumí dávat naději.

„Psychologicky naděje není abstraktní pojem. Je to psychologická kvalita, kterou mají lidé, nebo ji mohou nabízet lídři. Naděje znamená, že věřím, že to dobře dopadne, a nabízím cestu, jak se z toho dostat a hledám ji,“ dodává Pražák s tím, že nadějí se stala vakcína, kde se ovšem opět ukázalo, že toto řešení nebude tak rychlé, jak si původně lidé mohli myslet.

Mentor: Rozjet osvětovou kampaň

Složitostí nelze současnost srovnávat s loňským jarem, kdy se vláda mohla opírat o důvěru. Tu už ze značné míry ztratila, říká Jan Mühlfeit, bývalý vrcholový manažer ve společnosti Microsoft, který aktuálně působí jako stratég, kouč a mentor.

„Náš mozek funguje tak, že nesnáší nové věci, nebezpečí a chaos. Covid je o těchto třech věcech,“ upozorňuje Jan Mühlfeit, v čem je aktuální situace tak problematická.

Zároveň ale nesouhlasí s tvrzením, že lidé nařízení nedodržují – z jeho zkušeností to tak není a naprostá většina epidemiologická pravidla respektuje. Není proto podle něj nutné k tomu lidi více motivovat.

„To, co bych já asi udělal, je, že vláda slibovala nějakou osvětovou kampaň na očkování. A blíží se polovina února a stále se nerozjela. Dal bych se do toho více tímto směrem,“ konstatuje kouč a mentor.

Krizový manažer: Současný vládní tým už náladu lidí nezmění

Pomáhal zachraňovat ČSA nebo ocelárny ve Vítkovicích, v aktuální situaci ale vládě krizový manažer Václav Novák poradit nedokáže – základem podle něj je totiž věrohodnost lidí, kteří vyžadují dodržování opatření.

„Máte premiéra, který říká, že se nemá jezdit do zahraničí, a v létě tam jede na dovolenou. Máte tady ministra zdravotnictví, který zakáže lidem chodit do hospody, a v jedné z nich ho načapají. A máte tady teplický případ, kde se aktérům v podstatě nic nestalo. Lidé tomu nevěří,“ tvrdí Václav Novák.

„Ne. Ne s tím současným týmem a s tou historií, co má za sebou. Ten politický kapitál už je spotřebovaný,“ reaguje na otázku, jestli může vláda Andreje Babiše motivovat lidi k tomu, aby začali opatření dodržovat.

Poslechněte si apel ministra Blatného z 4. února:

Tiskový brífink ministra zdravotnictví 4. února 2021.Video: ČTK

Reklama

Doporučované