Hlavní obsah

Lidem se nově zobrazuje, že jejich očkování platí 1 447 dní. Omyl to není

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Certifikát o očkování je nově platný neomezeně. Do budoucna se ale lhůta může měnit.

Reklama

Lidem se nově v aplikaci Tečka zobrazuje prodloužená platnost certifikátu o očkování proti covidu, a to na 1 447 dní. Co to znamená? Podle ministerstva zdravotnictví jde de facto o neomezenou lhůtu, jež se ještě bude zpřesňovat.

Článek

Doposud bylo potvrzení po kompletním očkování proti covidu-19 platné jen na devět měsíců. Nově se lidem zobrazuje v aplikaci Tečka informace o tom, že „certifikát vyprší za 1 447 dní“.

Jak pro Seznam Zprávy uvedlo ministerstvo zdravotnictví, nejde o technickou chybu.

„Podle mimořádného opatření z 9. července není platnost očkování, tedy certifikátu, v tuto chvíli omezená. Další zpřesnění bude záležet na informacích z klinických studií týkajících se přeočkování,“ uvedl Martin Novotný z tiskového oddělení ministerstva.

„V tuto chvíli byla platnost v aplikaci Tečka pracovně nastavena na maximální lhůtu, protože nyní aplikace neumí zobrazit slovo ‚neomezena‘. NAKIT (Národní agentura pro komunikační a informační technologie – pozn. red.) pracuje na aktualizaci aplikace tak, aby to bylo možné. V další verzi aplikace se to již projeví,“ dodal.

Bude třetí dávka?

Zda a kdy bude případné přeočkování proti covidu-19 potřeba, zatím není jasné. Premiér Andrej Babiš (ANO) tento týden Seznam Zprávám řekl, že chce stát počkat na doporučení odborníků. Podle toho se následně budou řídit i nákupy dalších vakcín.

„To je úkol klinické skupiny, aby na základě zkušeností mezinárodních organizací a Izraele navrhla revakcinaci. Čekáme na jejich vyjádření, čekáme na vyjádření pana doktora Romana Chlíbka, který je předsedou vakcinologické společnosti, aby řekl, kdy a jestli bude. A kdo bude očkován jakou vakcínou,“ řekl premiér.

Světová zdravotnická organizace nicméně nedávno kritizovala záměry bohatších států nakoupit vyšší počet vakcín proti covidu-19, aby měly zásoby na přeočkování. Podle WHO neexistují vědecké důkazy o potřebnosti třetí dávky.

Zatím neexistují vědecké důkazy o tom, že je nutné přeočkování
Soumya Swaminathanová, WHO

Farmaceutické firmy pak organizace vyzvala, aby zvýšily dodávky do chudších zemí, kde je stále proočkovanost proti covidu-19 nízká. Epidemická situace se nyní ve světě zhoršuje, a to kvůli šíření nakažlivější varianty delta, uvedla WHO, která je organizací OSN.

Úmysl rozšířit očkování proti covidu-19 na třetí dávku oznámily společnosti Pfizer a BioNTech. Chtějí o to požádat lékové regulátory v USA a v Evropské unii. Podle firem by podání třetí dávky mohlo výrazně posílit imunitu proti covidu-19. O přeočkování uvažuje řada západních zemí, Izrael podání třetí dávky očkovací látky od společnosti Pfizer umožní lidem s oslabenou imunitou.

„Zatím neexistují vědecké důkazy o tom, že je nutné přeočkování,“ uvedla ale hlavní vědecká pracovnice WHO Soumya Swaminathanová.

Dvě dávky proti deltě

Otázky v této souvislosti nyní vyvolává šířící se varianta delta, která podle aktuálních údajů Státního zdravotního ústavu postupně nabývá na síle i v Česku. Díky specifickým mutacím je varianta schopna protilátkám částečně unikat.

Podle Evropské agentury pro léčivé přípravky však dvě dávky vakcíny proti covidu-19 zřejmě chrání i před touto novou a vysoce nakažlivou variantou.

„Údaje získané z konkrétních důkazů ukazují, že dvě dávky vakcíny chrání proti variantě delta,“ citovala AFP Marca Cavaleriho, který je v agentuře zodpovědný za strategii očkování.

„V současné době se zdá, že čtyři vakcíny schválené v Evropské unii chrání před všemi variantami (koronaviru) kolujícími v Evropě, včetně varianty delta,“ dodal.

Reklama

Doporučované