Hlavní obsah

Lidem vadí korupce. O kauzách kolem Zemana nebo Babiše ale slyšet nechtějí, říká miliardář Janeček

Kdyby lidé mohli dát víc než jeden hlas, oslabili by určitě komunisté a zřejmě i Babišovo ANO, tvrdí ve Výzvě Karel Janeček.

 

Reklama

Jeho model předvídal vítězství Jiřího Drahoše, sám ale tipoval na 66,6 procenta, že zvítězí prezident Zeman. Proč nevěřil vlastní prezidentské hře?

Článek

Přímá volba dává smysl, a to i hejtmanů a starostů. Je totiž vidět na volební účasti nebo i na zapojení lidí do hry Prezident 21, že lidé čím dál více zajímají věci veřejné, tvrdí miliardář a bojovník proti korupci Karel Janeček.

„Jen systém volby by se měl změnit. Takto se strašně polarizuje společnost, a to je špatně. Systém více hlasů, tak jak to je v našem modelu, by vybral více konsenzuálního kandidáta,“ popisuje ve Výzvě spoluzakladatel Nadačního fondu pro boj s korupcí a autor projektů Demokracie 21 a Prezident 21 Karel Janeček.

Zajímá ještě lidi protikorupční tažení, na němž vyrostli Piráti nebo hnutí ANO? Jak je na tom Česko s politickou kulturou? Proč by systém více hlasů nahrával Starostům a ubral ANO? Podívejte se v rozhovoru nahoře.

Reklama

Doporučované