Hlavní obsah

Lidé chybí, přijdou roboti. Seznamte se, tohle jsou vaši budoucí spolupracovníci

Jak funguje „cobot“, tedy tak zvaný kolaborativní robot?Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stojí asi milion a na rozdíl od člověka nemusí přestat po osmi hodinách pracovat.

Článek

Umí překládat věci z místa na místo, šroubovat, vrtat, řezat, leštit nebo třeba měřit vzdálenosti. Nic, co by jiní roboti neuměli. Rozdíl tady přece jenom je.

Tenhle může stát na pracovišti po boku s člověkem. To u běžných pracovních robotů pořád není běžné. Mají totiž takovou sílu, že snadno někoho zraní. Tohle robotické rameno se ale při kontaktu s člověkem zastaví.

A ještě jedna drobnost. Z Čapkova románu R.U.R (Rossumovi Univerzální Roboti) si bere víc než jen označení „robot“, tohle je totiž univerzální robot.

Víc míst než lidí

Nejenom v Česku je teď víc volných pracovních míst než lidí, kteří chtějí pracovat. Firmy kvůli tomu přichází o zakázky i konkurenceschopnost. Roboti můžou alespoň částečně tenhle stav korigovat. Společnosti je tak nepořizují proto, aby vyházely lidi, ale aby byly schopné se na trhu vůbec udržet.

Člověka ale nikdy úplně nenahradí.

I když se zlepšují, schopností lidí, kteří skvěle vidí, mají díky svému tělu nekonečnou škálu pohybů a především mozek, který zvládne reagovat na jakýkoli, i dosud nevídaný podnět, nikdy nedosáhnou. Roboti jsou jen nástroje, které ulehčují práci. Bez člověka se ale neobejdou.

High five problem

Nepřekonatelný problém je třeba úchop věcí.

Vyndat z krabičky, ve které je pohromadě 10 věcí různých tvarů a různé velikosti, konkrétní předmět, je pro člověka otázka sekund, pro robota jde ale o naprosto neřešitelný problém. Elektronická ramena zvládnou brát a překládat jen předem definované věci v předem připraveném prostředí. Nejlépe pokud jde o věc s pevnými rovnými tvary. Jakmile je ale něco jinak, robot selže.

Podobných překážek mají teď roboti nespočet.

Neodporují a neodpočívají

V prostředích, která jsou pro ně nadefinovaná, ale fungují často naopak líp než člověk – nejen, že se po pár hodinách neunaví, ale jsou také preciznější. Líp tak třeba zvládnou vyleštit povrch auta, štípat drátky nebo vrtat stále stejné otvory a podoobně.

A nemají pracovní dobu.

Kolaborativního robota už před časem vytvořila i třeba společnost ABB. Její YuMi (You and Me, ty a já) vypadá jako torzo člověka s rukama. Nemá ale takovou sílu jako rameno z Dánska. V závodě na severu Čech ho tak používají třeba při skládání zásuvek.

Na celou reportáž o kolaborativních robotech se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované