Hlavní obsah

Lidi donutí šetřit vodou až to, když jim vyschne kohoutek, říká starostka města, které zůstalo na suchu

Pecková: Když přestala téct voda z kohoutků, zavládla panika. Ohrožená byla škola, školka i zdravotní středisko.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejhorší jsou chataři. Přijedou na víkend, klidně zalévají zahrady a pak se vrátí domů, kde s vodou problémy nemají, popisuje Petra Pecková.

Článek

Už 57 obcí s rozšířenou působností muselo vyhlásit úsporná opatření kvůli přetrvávajícímu suchu. Třeba zákaz zalévání zahrad obecní vodou a na několika místech i ze soukromých studen. Mnichovice nedaleko Prahy jsou mezi nimi. A letos jim i voda už jednou došla úplně.

„Byla to hrozná panika. Přes noc jsme potřebovali zajistit, aby se cisternami doplnil vodojem. Nebylo možné nikoho sehnat, protože všichni měli objednávky od soukromníků na vodu do bazénů a nechtěli o ně přijít,“ popisuje chvíle, kdy kohoutky vyschly, starostka Mnichovic Petra Pecková.

Cisterny vozí do města vodu dál. Osm denně, za 1500 korun jedna. „Málokdo si uvědomuje, že se to projeví v ceně vodného příští rok. A že těch pár lidí, kteří dál zalévají zahrady a nedodržují zákaz, prodraží vodu všem,“ doplňuje ve Výzvě starostka.

Jaké mají obce možnosti trestat kverulanty, kteří i přes zákaz zalévají své zahrady? Změní to nový zákon umožňující rozdávat pokuty za porušení zákazu? Mohou hospodaření s vodou ovlivnit lokální politici? Jak mění své chování lidé poté, co jim vyschnou kohoutky? A zajímá politiky z „vyšších pater“, co se děje v malých obcích? Podívejte se v rozhovoru nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované