Hlavní obsah

Lidi neudržíme v karanténě věčně, potřebujeme „strategii konce“, vědí politici

Foto: Profimedia.cz

Francouzští zdravotníci v akci.

Reklama

Kdy se svět začne vracet do normálního režimu? Tato otázka rezonuje s přibývajícími dny karantény stále silněji. Spekulace se pohybují v rozmezí měsíců až roku a půl. Přesnější a daty podloženou odpověď ale můžeme dostat už brzy.

Článek

V evropských státech zákazy vycházení a další tvrdá opatření trvají, čtvrtý a někde už i pátý nebo šestý týden a lídři států pod velkým tlakem, aby řekli, kdy se režim začne uvolňovat. Na odpověď ale zatím nikdo není a ani nemůže být připravený. Jak píše server Politico, zatím není ani shoda na tom, co přesně od opatření čekat, natož aby někdo dokázal odhadnout, kdy bude správné je zrušit.

„Nemám žádný návod nebo recept, kdy bude vhodné, aby lidé zase vyšli ven ze svých domů,“ řekl redaktorům Politica šéf uznávaného německého Ústavu Roberta Kocha Lothar Wieler.

Klíčové období, po kterém budeme konečně vědět víc

Stejný názor má i jiný německý odborník Christian Drosten, virolog, s kterým krizi přímo konzultuje německá vláda. Politici ve spolupráci s experty podle něj první opatření zavedli spíše podle svých instinktů a pocitů z pozorování situace na základě toho, co „cítili ve svých střevech“, než podle „tvrdých statistických dat“. Skutečně poučené rozhodnutí a s nimi i nosné odhady a výhledy do budoucna podle Drostena můžeme čekat zhruba o Velikonocích.

Podobně se ve zprávě poradního vědeckého panelu vyjádřilo i 11 francouzských vědců, podle kterých jsou třeba alespoň tři týdny karantény, než se zjistí, jak funguje. Rozhodnutí uvolnit opatření podle nich musí být navíc založeno na datech vypovídajících, jak se se situací vyrovnávají nemocnice, kde je v době pandemie sběr dat komplikovaný. Na Velikonoce výhledy do budoucna a případná rozhodnutí ostatně směřuje i česká vláda, vyplývá to z výroků epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly i samotného ministra Adama Vojtěcha.

Johnsonova vize

Když lídři států EU formou videokonference jednali o koronakrizi, shodli se na tom, že je třeba přijít se „strategií konce“ a začít připravovat „opatření nezbytná pro návrat do normálu“. Kdy se ale tyto kroky začnou uplatňovat, nezmínili.

Jedním z nemnoha státníků, kteří si troufli veřejně předpovědět konec velké krize, je britský premiér Boris Johnson. Ten 19. března řekl, že za 12 týdnů přijde zlom, který by mohl „zvrátit příliv této choroby“. „Určitou formu normality“ života ve Spojeném království nicméně podmínil předpokladem, že všichni budou dodržovat bezpečnostní opatření, připomněl Guardian.

Zhruba tříměsíční krize se jako možná zmiňuje i v kontextu srovnání s Asií a zejména Čínou, kde se koronavirus objevil na konci prosince a nyní je na ústupu. To má ale háček. Ani tam totiž ještě není vyhráno, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) dokonce ani zdaleka ne. O Číně se navíc stále diskutuje o pochybnostech, jestli uvedla skutečná čísla.

O aktuální situaci v Asii jsme podrobně psali zde:

Trumpova předpověď

Ještě o dva dny dříve než Johnson přišel s odhadem prezident země, která aktuálně eviduje největší počet nakažených. Donald Trump řekl, že „celonárodní krize“ potrvá až do konce léta a možná ještě déle.

Včera nicméně vyzval Američany, aby se soustředili na nejbližší týdny, a řekl, že boj proti nákaze je otázkou života a smrti. „Chci, aby každý Američan byl připravený na těžké dny, které jsou před námi. Čekají nás dva velmi obtížné týdny,“ řekl a dodal, že Spojené státy brzy uvidí světlo na konci tunelu.

Bílý dům současně vydal prohlášení, že pokud budou lidé dodržovat opatření, v USA na COVID-19 zemře 100 až 240 tisíc lidí.

Vlády se připravují na rok a víc

V Británii i Spojených státech unikly vládní dokumenty, podle kterých se zdravotnické rezorty připravují na mnohem delší krizi, než avizuje Johnson i Trump.

CNN získala stostránkový dokument amerického pandemického plánu, který počítá s tím, že se nemoc může objevit v několika vlnách a krize potrvá až 18 měsíců.

Na roční cirkulaci koronaviru britskou populací se vláda Borise Johnsona připravuje podle uniklého dokumentu, který získal Guardian.

Tento třetí scénář, který počítá s roční nebo ještě delší krizí, vychází z předpokladu, že když nic nepomůže, zachrání situaci vakcína. Ta by totiž podle vědců právě na jaře 2021 mohla být k mání. Ještě dřív by mohl do vývoje zasáhnout některý z aktuálně testovaných léků, které mají potenciál průběh onemocnění zmírnit.

Faktem ale zůstává, že minimálně do Velikonoc si nikdo nemůže být ničím jistý.

Reklama

Doporučované