Hlavní obsah

Lidí s diabetem přibývá, nemocí trpí téměř desetina obyvatel republiky, a to včetně dětí

Rozhovor s Dianou Kutilovou, autorkou knihy Šípkové Růženky naruby.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

S cukrovkou se v tuzemsku podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky léčí víc než 850 tisíc lidí. Další desítky tisíc o své nemoci ještě nevědí.

Článek

K přibližně milionu diabetiků každoročně přibývají další pacienti, mezi kterými jsou i děti. Diana Kutilová má s touto nemocí zkušenost. Ne však přímo osobní, diabetičkou je její dcera, která měla první záchyt diabetu v devíti letech. „Do té doby to bylo úplně zdravé dítě. Krátce předtím, než jsme zjistili, o jakou diagnózu se jedná, měla Terka velkou žízeň a hodně pila. Logicky tak chodila často na záchod, ale my jsme si to úplně nespojili,“ vypráví o počátcích dceřiny nemoci Kutilová. Ani nejmenší tušení nepřicházelo také proto, že nikdo v rodině diabetes prvního typu nemá.

Diana Kutilová je zároveň autorkou knihy Šípkové Růženky naruby. „Šípková Růženka se do prstu nesměla píchnout, kdežto děti s diabetem prvního typu to dělají pravidelně, protože si tak měří hladinu cukru v krvi,“ objasňuje název titulu autorka. Kniha není autobiografickým dílem, vychází ale z reálného základu a zkušeností s nemocí a snaží se pomáhat rodičům a dětem, kteří se potýkají se stejným problémem.

Pořad Rodinka sledujte každý všední den od 9:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované