Hlavní obsah

„Lidé to chtějí.“ Coca-Cola nezruší jednorázové plastové lahve

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Coca-Cola chce i nadále používat plastové lahve na jedno použití. Podle jedné z manažerek firmy je zákazníci stále vyžadují. Informoval o tom server BBC.

Článek

„Zákazníci je mají rádi, protože jsou znovu uzavíratelné a jsou lehké,“ uvedla manažerka Bea Perezová. Firma podle ní nemůže plasty vysadit najednou, protože by to mohlo ublížit prodejům.

Společnost ročně vyrobí asi tři miliony tun plastových obalů – to odpovídá zhruba 200 000 lahvím za minutu. Z celosvětového auditu 476 tisíc kusů plastového odpadu, který nedávno zorganizovalo hnutí Greenpeace, vyšla Coca-Cola jako vůbec největší znečišťovatel.

Rostoucí odpor zákazníků k plastům nutí nápojový průmysl uchylovat se k recyklovatelnému plastu. Coca-Cola chce mít do roku 2030 polovinu nápojů v recyklovatelných obalech. Podle aktivistů i tak bude mnoho lahví končit na skládce.

V rámci Evropy je nicméně podle agentury Bloomberg americká firma dva roky v předstihu ohledně plánu nahradit do roku 2025 polovinu svých plastových obalů obaly recyklovatelnými.

Hlavní překážky na cestě k recyklovatelným plastovým obalům představují mimo jiné dostupné recyklační technologie a dostatečné množství recyklovatelného platu na trhu.

Podle agentury Bloomberg bude první zemí, kde bude americký nápojový gigant Coca-Cola prodávat své produkty v plně recyklovatelných plastových lahvích, Švédsko. Změna by měla nastat v průběhu letošního roku.

Reklama

Doporučované