Hlavní obsah

Lidi utrácejí za piana. Jedno jsme prodali i e-mailem, říká šéfka Petrofu

Rozhovor s šéfkou Petrofu, Zuzanou Ceralovou Petrofovou.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jsme vybrakovaní, vítá nás majitelka Petrofu v showroomu královehradecké firmy. Pandemii navzdory nestíhají vyrábět a do konce roku mají vyprodáno.

Článek

„Poptávka začala růst loni na konci prázdnin a zesiluje. Máme vykrytý plán zakázkami do konce roku a už pomalu koukáme na leden. Budeme letos na 1 200 nástrojích, je to o třetinu víc, než jsme čekali,“ líčí Zuzana Ceralová Petrofová ve videorozhovoru, který si můžete pustit nahoře v článku.

Během pandemie lidé rezignovali na to, že si nástroj musí osahat a objednávají čím dál víc on-line. „Jeden nástroj jsme prodali i e-mailem,“ říká prezidentka. „Mezi lidmi jsou peníze, napříč světem. Zakázky máme v České republice, v Evropě, Číně, Japonsku, Austrálii i Americe. Lidi se bojí, že bude inflace, a tak utrácejí i za zbytné zboží,“ řekla Ceralová Petrofová pro SZ Byznys.

Klavíry se teď kupují i jako investice. „Klavír na hodnotě neztratí. Nejsou to ale housle, které na hodnotě získávají, vydrží 50 až 100 let. Záleží, jak se o něj člověk stará,“ popisuje šéfka rodinné firmy.

Luxusní křídla jako Antonín Petrof jdou cenou do několika milionů, pianina stojí statisíce korun. Právě teď vzniká speciální zlaté křídlo pro jeden český zámek. Zlatý bude povrch i běžně černé, ebenové půltóny.

Přebrali kus trhu Yamaze

Oproti loňsku ceny nástrojů v Petrofu vyskočily o desetinu. Zdražuje dřevo, kovosoučástky, ale hlavně doprava.

„Museli jsme to promítnout do ceny nástroje. Zdražovali jsme zhruba do desíti procent. Do zámoří nejsou kontejnery. A i když si zablokujete drahý kontejner, neznamená to, že vás někdo nepřeplatí. Normálně trvá kontejner z Hradce Králové do Hamburku a do čínského přístavu Ning-po dva měsíce, teď i čtyři,“ říká Zuzana Ceralová Petrofová.

Čína, která je pro Petrof klíčovým trhem, tak může na piana čekat i půl roku. S prvním úderem covidu v Asii se v Petrofu velmi báli, co s tamním trhem bude. Nakonec však díky pandemii posílili, a dokonce přebrali část trhu konkurenci z Německa a japonské Yamaze.

„Neměli včas nástroje, nemohli dodat. Byli víc závislí na dodávkách a montáži. My máme výhodu, že si 80 procent toho, co vidíte, vyrábíme u nás,“ líčí Petrofová.

Piáno má sedm tisíc součástek. Drtivá většina z nich vzniká v areálu královehradecké továrny, jinde se lije jen litinový rám, mechaniky a kladívka se vozí z Německa. Srdce klavíru tvoří rezonanční deska, nástroje Petrof ji mají většinou z osmdesátiletých horských smrků z Beskyd či italského Val di Fiemme, protože mají nejhustší letokruhy.

Díky naštvané Číně dostanou děti 56 pian

Na nástroje z Petrofu si brzy bude moci zahrát i sedm tisíc dětí ze 45 základních uměleckých škol. Zbývá vybrat posledních 500 tisíc korun a z desetimilionové sbírky Piana do škol poputuje do ZUŠ 56 nástrojů.

Zárodkem sbírky je 12 pianin, která investor Karel Komárek od Petrofu odkoupil poté, co je odmítli Číňané po tchajwanské návštěvě šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Petrof přidal dalších pět kusů, zbytek zaplatili podnikatelé, školy, rodiče.

Letošní bilance Petrofu bude podle Ceralové Petrofové nad očekáváním. „Plánovali jsme zisk do desíti milionů, byli jsme při zemi. Určitě bude vyšší. Obrat jsme plánovali 260 milionů, to asi překročíme.“

Reklama

Doporučované