Hlavní obsah

Lidl stahuje lískooříškovou pomazánku, podle testu obsahuje rakovinotvorné látky

Lidl stahuje z prodeje pomazánku s karcinogeny.

 

Reklama

Příliš vysoký obsah škodlivých látek odhalil v pomazánce test Seznamu v pořadu A DOST!

Článek

Na základě nezávislých testů pořadu A DOST! stahuje obchodní řetězec Lidl lískooříškovou pomazánku Sympathica. Obsahuje totiž vysoké množství rakovinotvorných látek MCPD.

„V současné době čekáme na výsledky kontrolního testování. Po celou dobu vše intenzivně řešíme přímo s dodavatelem a učiníme takové kroky, aby se tento případ již neopakoval," uvedla Zuzana Holá, tisková mluvčí řetězce.

Stačí jeden krajíc chleba

Karcinogenní látka MCPD vzniká při rafinaci některých tuků, jejím hlavním nositelem je palmový tuk. Testovaná šarže pomazánky obsahovala až 3000 mikrogramů na kilogram. Denní příjem této látky by přitom neměl překročit 0,8 mikrogramů na kilogram váhy člověka.

„Stačí, aby například dvacetikilové dítě snědlo chleba namazaný jednou dvacetigramovou dávkou této pomazánky a už překročí denní povolený limit pro tuto škodlivou látku," upozorňuje tvůrce pořadu Jan Tuna.

Pomazánku bere řetězec zpět

Lidl chce vyjít vstříc zákazníkům, kteří si pomazánku už koupili. Nabízí jim vrácení peněz. „Pokud mají zákazníci tento výrobek doma, mohou jej vrátit v kterékoliv prodejně Lidl, není potřeba předložit účtenku. Zákazníci samozřejmě dostanou peníze zpět," doplnila Holá.

Pořad A DOST! nechal otestovat celkem 29 lískooříškových pomazánek a arašídových másel. V testech propadlo také arašídové máslo Meridian společnosti DELMART. V něm byly zjištěny nadlimitní hodnoty toxických produktů plísní.

Reklama

Související témata:

Doporučované