Hlavní obsah

Lidovci hledají nového předsedu. Trojice zájemců odpovídala na dotazy

Foto: Seznam Zprávy

Trojice zájemců o post předsedy se sešla v pražském divadle Minor.

Reklama

Lidovci slaví sto let a zároveň hledají cestu, jak čelit soumraku tradičních politických stran.

Článek

Pavel Bělobrádek se po více než osmi letech v čele KDU-ČSL rozhodl skončit ve funkci předsedy. Lidovci si koncem března na sjezdu v Brně budou muset zvolit nového šéfa.

Už dnes se ale trojice zájemců o post sešla v pražském divadle Minor, kde se před veřejností střetnula v debatě. Jsou jimi místopředsedové Marian Jurečka a Jan Bartošek společně s poslancem Markem Výborným.

Dotazy trojici položil i náš politický reportér Václav Dolejší. Lidovci hledají nového lídra ve chvíli, kdy strana slaví sto let existence, ale zároveň čelí soumraku tradičních politických stran.

Podívejte se na přímý přenos z divadla Minor:

„Myslím, že nový předseda by měl přinést něco, čemu se v byznysu říká rebranding či refreshing – dát novou tvář tradiční značce,“ dodává Pavel Bělobrádek.

Jak to ale udělat? Zvlášť když tradiční lidovecká mentalita říká – máme svoje jisté, proč bychom riskovali, buďme klidnou sílou! Například Marek Výborný volá po větší rozkročenosti s tím, že nechce budovat „lidovecké ghetto“ a Jan Bartošek chce, aby KDU-ČSL byla více srozumitelná.

„K politice kromě rozvahy, slušnosti a pevných nervů patří i odvaha nemlčet a umět říci jasný názor v situacích, kdy se to očekává především od nás, křesťanských demokratů,“ nabízí svůj recept exministr zemědělství Jurečka.

Reklama

Doporučované