Hlavní obsah

Lidovci i TOP 09 schválili koaliční smlouvu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Reklama

aktualizováno •

Celostátní konference lidovců schválila dnes odpoledne koaliční smlouvu a program formující se vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů a STAN. Stejně tak dnes učinil výkonný výbor TOP 09.

Článek

Už ve čtvrtek dokumenty posoudily a schválily stranické orgány občanských demokratů a Starostů. Piráti budou smlouvu ratifikovat až po pondělním podpisu lídrů stran. Stane se tak dopoledne ještě před ustavující schůzí nové Sněmovny. „Z naší strany nejsou žádné překážky ke vzniku vlády,“ řekla po jednání výkonného výboru TOP 09 její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 by podle ní měla získat pozice ministra zdravotnictví a ministra pro vědu, výzkum a inovace. Koho strana do těchto funkcí nominuje, ale zatím prozradit nechtěla.

K informacím, že ministerstvo zdravotnictví by mohl vést Vlastimil Válek a ministryní pro vědu by se mohla stát Helena Langšádlová, se předsedkyně TOP 09 nevyjádřila. „Já ještě personální nominace nechci komunikovat, prosím, vyčkejme, přece jenom ještě nevznikla tato vláda,“ uvedla.

Lidovci by měli podle dosavadních informací v kabinetu, který má nahradit vládu hnutí ANO a ČSSD, získat tři ministerstva. Půjde o Ministerstva práce a sociálních věcí, životního prostředí a zemědělství. Po dnešním jednání celostátní konference KDU-ČSL to řekl předseda strany Marian Jurečka. Jde podle něj o dobré portfolio, které lidovcům umožní prosazovat jejich priority.

V případě Ministerstev životního prostředí a zemědělství chtějí lidovci podle Jurečky působit proti současnému „resortismu“. Ministerstvo práce a sociálních věcí má dovolit hájit zájmy těch, kteří propadají sociálním sítem.

Široké vedení KDU-ČSL dnes také potvrdilo nominaci poslaneckého klubu pro vyslání místopředsedy Jana Bartoška do předsednictva Sněmovny. Šéf poslaneckého klubu Marek Výborný uvedl, že schváleny byly i nominace do čela některých výborů. Výbor pro sociální politiku by měl vést Vít Kaňkovský, výbor pro evropské záležitosti Ondřej Benešík a komisi pro rodinu a rovné příležitosti Marie Jílková. Poslankyně Nina Nováková má mít na starosti seniory.

Reklama

Doporučované