Hlavní obsah

Lidovci přišli s návrhem, jak mít vládu bez ANO a Babiše

Lidovci přišli s nápadem, jak sestavit vládu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

ODS, lidovci, STAN, TOP 09, Piráti a ČSSD dají dohromady 85 hlasů, s nimiž chtějí požádat ANO o podporu či toleranci kabinetu.

Článek

Několik hodin před setkáním prezidenta s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem přišli lidovci s návrhem, jak vyřešit politickou krizi spojenou s krachem při sestavování nové vlády.

O té od poloviny ledna jednal Andrej Babiš se sociálními demokraty a komunisty, ale jeho plán minulý týden padl.

KDU-ČSL nyní přichází s plánem, podle něhož by měl prezident pověřit sestavením vlády některého z předsedů demokratických stran ve Sněmovně - vybírat by tedy mohl mezi předsedy ODS, lidovců, STAN, Pirátů, TOP 09 či sociálních demokratů.

„Tyto strany mají dohromady 85 poslanců, čili o sedm více než hnutí ANO,” řekl Seznamu předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. „Kdyby někdo z předsedů demokratických stran byl pověřen sestavením vlády, poožádali bychom hnutí ANO o podporu takového kabinetu,” uvedl.

Bartošek řekl, že zmíněné strany by nabídly hnutí ANO za podporu či toleranci to, že by jejich vláda zařadila do svého programu i část programových bodů hnutí ANO.

„Myslíme to vážně, 85 poslanců je velká síla,” řekl Jan Bartošek na otázku, zda by taková vláda měla šanci získat důvěru Sněmovny.

„Tento týden začneme o této možnosti vyjednávat,” uvedl Bartošek.

Postoj ostatních stran k návrhu jeho strany však není jednoznačný.

Předseda ODS, která má ze stran demokratického bloku ve Sněmovně největší zastoupení, například řekl, že návrh lidovců není realistický.

„Tyto strany ani dohromady nemají sílu, aby situaci samy vyřešily,” uvedl Petr Fiala, který by podle lidovce Bartoška mohl být tím, kdo vládu bez ANO a Babiše povede.

"V tuto chvíli je na tahu prezident Miloš Zeman, jehož ústavním právem a povinností je pověřit sestavením vlády osobu, u níž jsou zjevné předpoklady vést jednání, navrhnout a řídit vládu demokratických principů s důvěrou Poslanecké sněmovny," uvedl Petr Fiala.

Řekl také, že v úterý ráno požádal prezidenta republiky o schůzku. "Chci zjistit, jak celou situaci vidí a jaké má pro ni řešení."

Reklama

Související témata:

Doporučované