Hlavní obsah

Výborný skončí jako předseda lidovců

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný oznámil, že skončí v čele strany.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda lidovců Marek Výborný skončí v lednu ve funkci. Oznámil to v úterý, důvodem je soukromý život Výborného: na konci září mu náhle zemřela manželka, mají spolu tři děti.

Článek

Výborný šéfuje KDU-ČSL teprve od března. Politika jde ale z jeho pohledu teď stranou. „Pro mě je to lidsky složitá věc, možných variant je více,“ okomentoval ještě před definitivním oznámením Výborný svůj konec v roli předsedy.

Ve funkci skončí 25. ledna příštího roku, kdy by se měl konat mimořádný sjezd strany. Výborný svoji situaci v úterý probral s předsednictvem i celostátním výborem strany. Svolání mimořádného sjezdu musí ještě potvrdit celostátní konference strany, která se uskuteční v prosinci.

Profil Marka Výborného:

Profil Marka Výborného.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Výborný v čele strany nahradil letos dlouholetého šéfa lidovců Pavla Bělobrádka. Podle něj změna ve vedení ani ne po roce fungování KDU-ČSL neovlivní. A to ani směrem k blížícím se krajským a senátním volbám.

„Není to běžná věc, ale už jsme ji historicky zažili snad třikrát, a to když odstoupil Josef Lux, Miroslav Kalousek a pak i Cyril Svoboda. Myslím, že si s ní dokážeme poradit,“ řekl dříve Bělobrádek.

Momentálně přebrala hlavní kompetence předsedy statutární místopředsedkyně – senátorka Šárka Jelínková. Další povinnosti přešly na ostatní členy předsednictva. Tímto směrem může strana fungovat i nadále.

Podle dalšího člena předsednictva senátora Petra Šilara by měla být strana co nejrozhodnější.

„Má se jednat rychle, ale ne ukvapeně. Pan předseda dostal měsíc klidu. Podle mě to je ale teď celkem jasné – bude volba nového předsedy,“ předpokládal ještě před jednáním předseda senátorského klubu KDU-ČSL.

Shodou okolností je to v úterý téměř 20 let od úmrtí moderního duchovního otce lidovců Josefa Luxe, který zemřel 22. listopadu 1999.

Reklama

Doporučované