Hlavní obsah

Končící šéf lidovců Bělobrádek: Jestli se nový předseda nepovede, tak se jako starý jezevec vrátím

Rozlučkový projev končícího předsedy lidovců Pavla Bělobrádka.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Delegáti budou vybírat z trojice poslanců mezi Janem Bartoškem, Marianem Jurečkou a Markem Výborným. Vítěz hlasování nahradí v čele KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, který zastává funkci od listopadu 2010.

Článek

Pavel Bělobrádek je po osmi letech ve funkci nejdéle sloužícím polistopadovým předsedou KDU-ČSL. Loni na podzim se rozhodl, že nebude znovu kandidovat, protože strana potřebuje novou dynamiku a on se cítí unavený a chce se věnovat rodině.

Ve svém rozlučkovém projevu na lidoveckém sjezdu v Brně popsal tři důvody, proč končí v čele KDU-ČSL.

Prvním důvodem je rodina. „Manželka byla na tři děti (6, 4 a 2 roky) v podstatě sama a já jí slíbil, že svoji službu více přesunu domů. Vidím jako nutnost být více s rodinou. Straně jsem již odvedl a obětoval hodně,” vysvětlil Bělobrádek.

Dalším je únava. „Jsem unaven, opotřebován po těch letech, již nemám tu dravost, elán a energii jako dříve. Potřebuji si odpočinout fyzicky i psychicky, chvíli jet v pelotonu, přenechám místo jinému, aby vedení dostalo novou krev do žil,” pronesl před stranickými kolegy.

Posledním je pak jeho zdravotní stav. Předseda trpí roztroušenou sklerózou. „Až na posledním místě je to moje zdraví. I když na můj výkon nemá zásadní vliv. Pro mnoho politiků a novinářů je nepochopitelné, že by člověk sám od sebe, bez pikantní vnější příčiny neobhajoval funkci. Je jasným předsudkem, že za tím musí být něco jiného než něco tak banálního jako je rodina a vlastní soudnost. Takže zmiňují hlavně moji chorobu,” řekl Bělobrádek.

Bělobrádek také řekl, že lituje nevydařeného projektu koalice s hnutím STAN před volbami v roce 2017 i spolupráce s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). KDU-ČSL se podle něj ale poučila a chyby neopakovala při složitých jednáních po volbách, z nichž vzešla současná menšinová vláda ANO a sociálních demokratů. „Potvrdili jsme, že jsme se poučili a že nechceme opakovat stejnou chybu,“ uvedl dnes Bělobrádek v projevu k delegátům brněnského sjezdu KDU-ČSL. Lidovci neustoupili od podmínek, které před volbami přijali, řekl.

Kompromisem už podle Bělobrádka bylo lidovecké angažmá v Sobotkově vládě. Uvedl, že nyní by už nepřijal, aby ve vládě mohl zasednout člověk bez lustračního osvědčení – Andrej Babiš. Samotné fungování této vlády bylo pro něj nemilým překvapením.

„Netušili jsme, že je možné, aby podaná ruka nic neznamenala, že elementární slušnost se nenosí. Byli jsme překvapeni stylem, ale i obsahem jednání, nebyli jsme připraveni, co všechno je možné. Agresivita, lži, podrazy, to jsme zažili,“ popsal období, kdy byl vicepremiérem. Poznamenal, že tehdy byli lidovci „možná trochu naivní“, na druhou stranu to podle něj byla dobrá zkušenost a poučení pro další jednání.

„Ukázali jsme, že o hodnotách nejenom mluvíme, že principy dodržujeme a že jsou limity, na které nepřistoupíme nikdy,“ uvedl k jednáním o vládní koalici po volbách roku 2017.

Nevydařená koalice s hnutím STAN podle Bělobrádka lidovce poškodila a krach projektu přičítá mimo jiné svému špatnému odhadu. „Došlo k poškození strany, měl jsem to být já, kdo měl jasně situaci analyzovat, že většinově o tom nejsme přesvědčeni,“ konstatoval s tím, že i tato chyba ho dovedla k rozhodnutí do čela strany už nekandidovat. Za dobré rozhodnutí naopak má, že neodstoupil ihned po volbách a lidovce dovedl k řádnému sjezdu. „Předčasný sjezd by mohl rozkolísat citlivý ekosystém naší strany,“ uvedl s tím, že čas dostali nejen kandidáti na předsedu na přípravu, ale i lidovci unikátní možnost je „grilovat“.

Reklama

Související témata:

Doporučované