Hlavní obsah
Online

Ze sjezdu lidovců: Jurečka přesvědčil delegáty a stal se předsedou

Přímý přenos volebního sjezdu KDU-ČSLVideo: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Na Václavském náměstí dorazil nebývalý počet lidovců. V hotelu Ambassador se sešli delegáti KDU-ČSL, aby zvolili nové vedení strany. Důvodem mimořádného sjezdu byla rezignace dosavadního předsedy strany Marka Výborného, kterému loni náhle zemřela manželka.

Článek

Novým šéfem lidovců se stal exministr zemědělství Marian Jurečka. Získal 205 hlasů z 357 platných a byl tak zvolen již v prvním kole. V děkovném projevu Jurečka apeloval na rodinnou politiku a ochranu životního prostředí.

Marian Jurečka svým zvolením potvrdil předsjezdové propočty. Byl považovaný za mírného favorita. V sále mezi delegáty zaznělo, že většinu na svou stranu strhl přesvědčivým projevem. Zejména proto, že byl věcný a vyjmenoval několik konkrétních programových bodů. „Honza Bartošek byl obecný, jeho gesta byla pro nerozhodnuté delegáty nedůvěryhodná,” řekl Seznam zprávám funkcionář blízký vedení KDU-ČSL.

+19

U moravských delegátů rezenovala i Jurečkova slova o tom, že kvůli legislativním nástrahám (zejména vyšší procentuální práh pro vstup do sněmovny) se nepožene za každou cenu do předvolební koalice. Moravská část lidovců byla vždy známa tím, že lpí na dominanci lidovecké značky a příliš nefandí předvolebním paktům.

O funkci šéfa opoziční strany, jejíž preference se pohybují kolem pěti až šesti procent, se nakonec utkalo několik kandidátů: předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek, exministr zemědělství Marian Jurečka a Jan Horníček z královéhradecké organizace. Europoslanec Tomáš Zdechovský nakonec ještě před volbou svou kandidaturu stáhl a nominace se vzdal.

Pozici první místopředsedkyně lidovecké strany obhájila i s Jurečkovou podporou senátorka Šárka Jelínková. V křeslech řadových místopředsedů KDU-ČSL budou pokračovat Bartošek a Petr Hladík. Nově delegáti zvolili do předsednictva Zdechovského a poslance Ondřeje Benešíka. Pozici místopředsedy neobhájil Bohuslav Niemiec, byť i on získal nadpoloviční část hlasů. Další dosavadní místopředseda Štěpán Matek nekandidoval.

Sjezd podpořil zakotvení ústavní ochrany vody a půdy a senátorský podnět Ústavnímu soudu ohledně zvýšení rodičovského příspěvku, na které některé rodiny s dětmi do čtyř let podle schválené vládní novely nedosáhnou. Podnět by měla podat skupina senátorů v čele s lidovci příští týden.

  • Předsedové demokratických opozičních stran gratulují Jurečkovi a mluví o spolupráci

  • Sjezd končí Svatováclavským chorálem

    Plný sál zpívá vestoje český církevní hymnus z dvanáctého století, delegáti se chystají na mnohdy dlouhou cestu z Prahy domů.

  • Bartošek, Hladík, Zdechovský a Benešík se stali místopředsedy strany

    Jan Bartošek získal 275 hlasů, Petr Hladík 241, Tomáš Zdechovský 238 a Ondřej Benešík 212. Pozici místopředsedy neobhájil Bohuslav Niemiec, byť i on získal nadpoloviční počet hlasů. Neuspěli ani Jan Horníček a Jiří Mihola.

  • O čtyři pozice místopředsedů se utká sedm lidí

    Funkce chtějí obhájit Jan Bartošek, kterého v souboji o předsednický post porazil Marian Jurečka, a dále Petr Hladík a Bohuslav Niemiec. K nominantům dále patří europoslanec Tomáš Zdechovský, který se vzdal kandidatury na předsedu a pak na prvního místopředsedu. Do předsednictva by se chtěl dostat také neúspěšný kandidát na stranického předsedu strany Jan Horníček a poslanci Ondřej Benešík a Jiří Mihola.

  • První místopředsedkyní se stala Šárka Jelínková

    Senátorka získala 268 hlasů, jiný kandidát se volby nezúčastnil. Následuje volba čtyř řadových místopředsedů.

  • Jedinou kandidátkou na první místopředsedkyni je senátorka Jelínková

    Ve svém kandidátském projevu Jelínková vyzvala k podpoře rodičů. „Jedné z nejpočetnějších skupin, která ale nemá zastání,“ uvedla. Jan Bartošek a Tomáš Zdechovský nominaci odmítli.

  • Předsedou byl zvolen Marian Jurečka

    Novým šéfem lidovců se stal exministr zemědělství Marian Jurečka. Získal 205 hlasů z 357 platných a byl tak zvolen již v prvním kole. V děkovném projevu Jurečka apeloval na rodinnou politiku a ochranu životního prostředí. Bartoška volilo 142 delegátů, Horníčka 10.

  • Lidovci volí mezi koalicí a samostatnou značkou

  • Jurečka přesvědčivější než „bourák” Bartošek

    Sjezd má za sebou kandidátské projevy Jana Bartoška a Mariana Jurečky. Přesvědčivějším dojmem působil exministr zemědělství Jurečka. V projevu byl mnohem konkrétnější než jeho konkurent. Nabídl několik zapamatovatelných programových bodů – třeba fotovoltaiku na střechy domů, což by prý domácnostem přineslo úspory až 18 miliard korun. Nebo po vzoru lidoveckého hrdiny, rakouského kancléře Sebastiana Kurze vytvořit celorepublikovou lítačku, která by platila na vlaky i MHD kdekoliv po republice. Jurečka zároveň varoval před nástrahami předvolebních koalic, u kterých se zvyšuje procentní práh pro vstup do Sněmovny.

    Bartošek se snažil být emotivní, na jedné straně bourák se zaťatou pěstí, na druhé naslouchající terapeut. Byl to spíše projev o gestech, programově byl obecný a nepříliš zapamatovatelný. Jurečkův projev potvrdil, že z vysoké politiky si odnesl čtyřleté zkušenosti s působením ve vládě.

  • Fotovoltaika patří na střechy, ne na pole, vzkázal Jurečka

    Marian Jurečka ve své kandidátské řeči také poukázal na množství lidí v exekuci. „Dejme druhou šanci statisícům lidí, kteří jsou v dluhové pasti. Uvažujme o odpuštění části dluhů, zejména vůči státu,“ řekl Jurečka.

  • Vím, kam říznout, prohlásil kandidát na předsedu Jan Bartošek

  • Europoslanec Zdechovský se vzdal nominace na předsedu

    Delegáti se budou rozhodovat mezi předsedou lidoveckých poslanců a stranickým místopředsedou Janem Bartoškem, poslancem a bývalým ministrem zemědělství Marianem Jurečkou a Janem Horníčkem z královéhradecké stranické organizace. Nominace na předsedu se vzdali vedle Zdechovského i poslanec Jiří Mihola a dosavadní místopředseda strany Štěpán Matek.

  • Rodina je víc než politika, vzkázal odcházející předseda

    Projev odcházejícího šéfa Marka Výborného byl dojemný, emočně nabitý. Rovněž co se týká politického poselství, šlo patrně o nejodhodlanější projev za dobu, co byl Výborný u lidoveckého kormidla. Nejen dlouhý aplaus, ale i dárek si odcházející předseda vysloužil. Coby vášnivý cyklista dostal stranický cyklodres s nápisem „Táta je víc než předseda”.

  • Všichni členové předsednictva KDU-ČSL rezignovali

    Většina členů předsednictva bude usilovat o znovuzískání mandátu, řekla dosavadní první místopředsedkyně strany, senátorka Šárka Jelínková. Sama bude znovu na pozici kandidovat, post místopředsedy budou chtít obhájit Bohuslav Niemiec a Petr Hladík. Naopak předseda liberecké KDU-ČSL Štěpán Matek se do volby nezapojí.

  • Čtvrtý do party Štěpán Matek

    O funkci předsedy KDU-ČSL se ucházejí čtyři adepti. Před sjezdem se mluvilo hlavně o „velké trojici” v sestavě Marian Jurečka, Tomáš Zdechovský a Jan Bartošek. Tím čtvrtým je současný místopředseda a jablonecký komunální politik Štěpán Matek. Právě na jeho adresu ale v uplynulých měsících zaznívaly v kuloárech Paláce Charitas zlé větičky, že poté, co loni v srpnu přišel o funkci náměstka jabloneckého primátora (a s tím spojené prebendy typu služební auto), jeho aktivita v Praze jaksi uvadla…

  • Musíme dělat permanentní kampaň, říká Výborný

    Důležitým krokem bylo vytvoření stálé pozice volebního manažera, řekl končící předseda Marek Výborný.

  • Kandidáti na předsedu jsou v tuto chvíli čtyři

    Kandidáty na předsedu strany jsou v abecedním pořadí Jan Bartošek, Marian Jurečka, Štěpán Matek a Tomáš Zdechovský. Další návrhy se nyní mohou podávat na návrhových lístcích.

  • Sjezd začal minutou ticha za zemřelé členy

    Lidovci minutou ticha uctili památku všech zemřelých členů KDU-ČSL, Markéty Výborné a Jaroslava Kubery.

  • Ponožky do každé rodiny

    Nutno uznat, že lidovci si dali záležet na propagaci značky. Zájemci si hned u vchodu mohou zakoupit odznaky, otvíráky nebo udržitelný kelímek na pivo. Chloubou jsou stranické „fusekle”. Takový „merch” neměli na sjezdu ani Piráti, kterým by lidovci rádi uloupli alespoň kousek z jejich mladých voličů.

    Foto: Ondřej Koutník

    Stranické ponožky.

  • Rozdávají se propisky a párky s vysokým podílem masa

    Novináři vedle informačních brožur dostali i balení párků. Na obalu se pyšní „s vysokým podílem masa”. Odpoledne možná dostanou i marmeládově vysokoprocentní koblihy.

    Foto: Ondřej Koutník

    Párky s vysokým obsahem masa.

Reklama

Hlavní zprávy