Hlavní obsah

Lidovci zvítězili v rakouských předčasných volbách, čeká se už jen na sečtení korespondenčních hlasů

Výsledky předčasných parlamentních voleb v Rakousku jsou potvrzeny.Video: AP

 

Reklama

Výsledky včerejších předčasných parlamentních voleb v Rakousku jsou potvrzeny. Zvítězila Rakouská lidová strana (ÖVP) dosavadního ministra zahraničí Sebastiana Kurze.

Článek

V předčasných parlamentních volbách v Rakousku dnes zvítězila Rakouská lidová strana (ÖVP) dosavadního ministra zahraničí Sebastiana Kurze. Podle předběžných konečných výsledků, které ale neobsahují hlasy z korespondenčního hlasování, získala 31,4 procenta. Na druhém místě podle těchto výsledků skončila protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) a na třetím sociální demokracie (SPÖ) kancléře Christiana Kerna. Podle odhadů agentur SORA a ARGE se ale po započtení korespondenčních hlasů pořadí FPÖ a SPÖ otočí. Do parlamentu se zřejmě dostalo pět politických stran, nebudou mezi nimi ale asi dosud parlamentní Zelení.

Agentury SORA a ARGE shodně odhadují, že po započtení statisíců hlasů z korespondenčního hlasování, které se začnou sčítat až v pondělí, si FPÖ a SPÖ místa prohodí, a sociální demokraté tak nakonec skončí druzí. Zelení se podle SORA i ARGE do parlamentu zřejmě nedostanou. Podle předběžných konečných výsledků dostali pouze 3,3 procenta hlasů, tedy o 9,1 procentního bodu méně než v roce 2013.

Finální výsledek se započtenými korespondenčními hlasy by měl být znám nejpozději ve čtvrtek. Konečný úřední výsledek by mělo ministerstvo vnitra oznámit 31. října. Nový parlament se sejde 9. listopadu.

Jednatřicetiletý Kurz, který by se mohl stát nejmladším šéfem vlády v Evropě, v reakci na výsledek voleb řekl, že nastal čas na změnu. „Dnes na nás voličky a voliči vložili velkou zodpovědnost,“ prohlásil. „Já tuto zodpovědnost s velkou pokorou přijímám,“ ujistil.

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen už oznámil, že pokud se potvrdí odhady výsledků voleb, pověří předsedu lidovců Kurze sestavením vlády. Tu by mohla tvořit podle analytiků koalice lidovců a Svobodných. Podle předsedy FPÖ Heinze-Christiana Stracheho je ale stále možné, že bude v Rakousku dál vládnout velká koalice jako doposud. Dosavadní rakouský kancléř Kern už oznámil, že se nechystá odstoupit z čela sociálních demokratů.

Kurzovi k vítězství ve volbách stihlo už poblahopřát několik evropských politiků včetně německé kancléřky Angely Merkelové či italského ministra zahraničí Angelina Alfana. Pogratuloval mu také šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek, který věří v pokračování výborných vztahů mezi oběma zeměmi.

Svobodným poblahopřála k zisku více než čtvrtiny hlasů řada politiků z evropských protiimigračních a protiislámských stran včetně předsedkyně francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penové, předsedy nizozemské protiimigrační Strany pro svobodu Geerta Wilderse či italských separatistů z Ligy severu. Podle Tomia Okamury, předsedy české strany SPD, voliči v Rakousku vyjádřili nesouhlas s tragickou imigrační politikou EU.

Hranice Rakouska jsou pro mladíka s neuvěřitelně rozjetou politickou kariérou příliš těsné. Kdo je Sebastian Kurz?

Reklama

Související témata:

Doporučované