Hlavní obsah

Lidovcům nevadí být jazýčkem na vahách, jsou smíření s tím, že jsou klidnou silou, říká komentátor Václav Dolejší

Lidovci si o víkendu zvolí nového předsedu, ve Večerních zprávách jejich směřování okomentoval reportér Václav Dolejší.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V pátek v Brně začne sjezd KDU-ČSL. Na post předsedy strany kandidují Marian Jurečka, Jan Bartošek a Marek Výborný. Který z nich se stane novým šéfem lidovců? Své tipy v rozhovoru Večerních zpráv sdělil náš reportér Václav Dolejší.

Článek

Pavel Bělobrádek splnil svůj cíl dostat lidovce do Poslanecké sněmovny. Jaké úkoly čekají nového předsedu strany? Podle reportéra Václava Dolejšího patří lidovci „k ohroženým“ stranám, které balancují na hranici 5 %, již je nutné překonat pro vstup do Poslanecké sněmovny. Dostat tam KDU-ČSL v parlamentních volbách v roce 2021 je tak nová výzva pro lidovce.

Největším favoritem je podle Dolejšího Marian Jurečka, který zastával vládní post ministra zemědělství v Sobotkově vládě. Nyní je prvním místopředsedou strany. Lidovci podle něj mají na víc. Co to znamená? „Sní o tom, že se lidvoci jednou s někým spojí a dosáhnou přes 10 % hlasů,“ reagoval komentátor Dolejší. Připomíná ale i výtky současného předsedy Bělobrádka, podle kterého Marian Jurečka někdy rychleji mluví, než myslí.

Dalším kandidátem je předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, který se nejvíce odvolává na končícího předsedu lidovců. Podle Václava Dolejšího by chtěl stranu posunout doprava a možná vytvořit vládu s ODS.

V plánech a směřování kandidátů na post předsedy jsou viditelné rozdíly. Posledním z trojice je Marek Výborný, který klade největší důraz na rodinu a tradiční hodnoty KDU-ČSL. „Je to outsider, ale i to mu může pomoct být tou hvězdou,“ domnívá se Dolejší.

Lidovci jsou stále klidnou silou, která se obrací na starší nebo venkovské voliče. Za Pavla Bělobrádka se straně povedlo získat i punc pro liberální městské voliče, ale podle preferencí je to stále málo. Jednou z brzd lidovců může být podle komentátora i slovo „křesťanská“ v názvu strany.

KDU-ČSL bývá často vnímána coby zobáček na vahách. Pavel Bělobrádek to chtěl změnit, ale podle komentátora Dolejšího se mu to nepovedlo. „Mám teď z lidovců, a obzvlášť z těchto tří kandidátů pocit, jako by se smířili s tím, že údělem lidovců je být tím jazýčkem na vahách, mít jistotu těch svých 6–7 procent,“ dodal reportér.

Lidovce podle něj také čeká rozhodnutí, zda se v parlamentních volbách 2021 zúčastní většího projektu, který by spojil menší strany s preferencemi okolo 5 % proti Andreji Babišovi.

Reportér a komentátor Václav Dolejší bude nejen volbu nového předsedy sledovat přímo na sjezdu KDU-ČSL. Sledujte proto Seznam Zprávy i nadále.

Reklama

Doporučované