Hlavní obsah

Lidové noviny vydaly text dodaný Babišem. Kvůli vlivu premiéra padají výpovědi

V LN končí po sedmadvaceti letech Petra Procházková, i další novináři připojují výpovědi.

Reklama

Z Lidových novin, které patří do svěřenského fondu Andreje Babiše, odchází reportérka Petra Procházková a několik dalších redaktorů. Důvodem je zveřejnění komentáře, který do redakce přišel přímo z Úřadu vlády. Jednoznačně podporoval politický postoj premiéra v otázce přijímání syrských sirotků.

Článek

„Odcházím proto, že jsem zjistila, že mě vedení Lidových novin (LN) již nedokáže ochránit před politickým vlivem pana premiéra Babiše,“ komentovala svou výpověď pro server Neovlivní.cz Procházková, která v redakci LN strávila sedmadvacet let.

Podle informací Seznam Zpráv spolu s Procházkovou ze stejného důvodu odchází či plánuje odejít několik dalších členů redakce.

Situace v redakci se vyostřila minulý týden, kdy web Lidovky.cz zveřejnil článek, který podporoval premiérovu strategii nepřijímat syrské uprchlíky, a to ani děti. Následně upozornil Nový deník, že autorka komentáře, údajná prezidentka fiktivního Mezinárodního dětského kříže Taťjana Horáková, je osoba, kterou v prostředí humanitárních organizací nikdo nezná.

Šéfredaktor listu István Léko na otázky Seznam Zpráv nereagoval, odkázal pouze na prohlášení, které následně publikoval na serveru Lidovky.cz.

„Jakmile jsme v redakci získali pochybnosti o důvěryhodnosti autorky, stáhli jsme ho. Osobně se za zveřejnění nedostatečně prověřeného textu omlouvám a zasadím se o to, aby se podobné chyby neopakovaly. Chci kategoricky prohlásit, že práce novinářů v Lidových novinách a na serveru Lidovky.cz nebyla a nebude pod politickým vlivem,“ napsal Léko.

Podle Procházkové ale redakce zveřejnila Horákovou podepsaný příspěvek právě jen kvůli tomu, že dopis přišel přímo z kanceláře premiéra Babiše.

Lidové noviny jsou součástí holdingu Agrofert, který Babiš vlastnil do chvíle, než ho kvůli zákonnému střetu zájmů převedl do svěřenského fondu.

„Šéfredaktor Lidových novin István Léko nám do očí přiznal, že ten dopis jsme dostali přímo z Babišova týmu od jeho asistentky. Osoba paní Horákové není podstatná. Podstatné je, že nám z vlády nebo od pana premiéra přijde text, který se netýká jeho práce, ale podporuje jeho pozici a my to zveřejníme. A pak místo toho, abychom to přiznali, snažíme se odvést pozornost. Je to zkrátka podvod na čtenáře a já se toho dál nechci účastnit,” dodala Procházková pro Neovlivní.cz.

Že dopis, který pak vyšel v LN jako názor, psala jen pro Babiše, ostatně v Novém deníku potvrdila i sama Horáková. „Poslala jsem to panu premiérovi, Lidovky to zveřejnily a já proti tomu nic nenamítám,“ řekla. Vyloučila, že by text nabízela redakci.

Horáková v textu schvaluje premiérovy postoje a očerňuje protichůdné názory europoslankyně za KDU-ČSL Michaely Šojdrové, která přijetí padesáti sirotků navrhla.

Jejím postojem se premiér oháněl coby důkazem, že i některé nevládní organizace mají za to, že pravda je na jeho straně. V rozhovoru pro TV Seznam například řekl: „Já tady mám vyjádření lidí, kteří žili v Sýrii, mám tady vyjádření zástupkyně Mezinárodního červeného kříže, takže paní Šojdrová tady udělala hyperemočně vypjatou záležitost, která nemá žádný racionální základ,” řekl Babiš. „Mezinárodní dětský kříž” přitom premiér zaměnil za celosvětově uznávaný Mezinárodní červený kříž.

S Andrejem Babišem o sirotcích. Redakce položila českému premiérovi sérii otázek, jejichž smyslem bylo zjistit, proč má za to, že by Česko nemělo – byť i jen dočasně – nabídnout pomoc osiřelým dětem. A proč po čtyřech a půl letech u moci tvrdí, že se země neumí postarat o vlastní sirotky.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované