Hlavní obsah

Lidovecký senátor Bazala opustí funkci starosty Starého Města

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Senátor za obvod číslo 81 Josef Bazala (KDU-ČSL), kterého do horní komory Parlamentu zvolili lidé loni na podzim, se vzdá funkce starosty Starého Města na Uherskohradišťsku.

Článek

Starostou Starého Města, které má necelých 6700 obyvatel, je od roku 2006, dlouhá léta působí i jako krajský zastupitel. „Napsal jsem abdikační dopis k 17. lednu, což je v neděli. Minulý týden v pátek jsem svolal zasedání zastupitelstva s tím, že by se měl zvolit nový starosta a vedení města,“ řekl v pondělí Josef Bazala.

Zastupitelé se sejdou v pondělí 18. ledna, kdy by se na základě koaliční dohody lidovců a STAN, kteří mají v zastupitelstvu města dohromady 14 ze 17 křesel, měl novým starostou stát dosavadní místostarosta Kamil Psotka z KDU-ČSL. „Já bych měl zůstat neuvolněným místostarostou a starostou by se měl stát můj stranický kolega,“ uvedl Bazala.

O tom, že se vzdá funkce starosty, začal uvažovat po úspěšných podzimních senátních a krajských volbách. „Chtěl jsem ale dorazit loňský rok, abychom schválili rozpočet, což se podařilo. Teď si myslím, že je prostor, aby si to vzal nový pan starosta,“ uvedl šedesátiletý politik.

Kvůli práci v Senátu a cestování mezi Prahou a Starým Městem už nemá na práci v samosprávě tolik času. „Člověk tam (v Senátu) také chce něco udělat. Nejde jen o samotné jednání pléna, ale i o účast v jednotlivých výborech a tak dále. Potom se člověk nemůže dostatečně věnovat práci starosty, kterou tady odváděl 14 let. Lidé očekávají, že když se na starostu obrátí, tak ho najdou a jejich problémy bude řešit,“ řekl Bazala.

Na začátku loňského října zvítězil ve druhém kole senátních voleb v obvodě číslo 81, který zahrnuje jižní část okresu Uherské Hradiště a východní část okresu Hodonín. Získal 60,78 procenta hlasů a porazil obhájce mandátu Ivo Valentu (za Soukromníky). O senátorský post usilovalo v prvním kole senátních voleb v obvodě pět kandidátů. Kromě Bazaly s Valentou to byli ještě ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek (za ODS), bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD) a živnostnice Jarmila Blažková (SPD).

Reklama

Doporučované