Hlavní obsah

Lídr britské Labouristické strany Corbyn měl spolupracovat s StB

Corbyn se údajně několikrát setkal s agentem StB.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda britské Labouristické strany Jeremy Corbyn v 80. letech údajně spolupracoval s StB. Tvrdí to jeden z bývalých příslušníků StB Ján Sarkocy.

Článek

Podle příslušníka StB Jána Sarkocyho spolupracoval nynější předseda britské Labouristické strany Jeremy Corbyn v 80. letech vědomě s československou Státní bezpečností (StB) a dostával za to peníze.

Sarkocy zároveň potvrdil dřívější informace, že se během svého působení na diplomatickém postu v Londýně s Corbynem opakovaně setkával. Corbyn podle něj nebyl jediným představitelem labouristů, který spolupracoval s StB.

„Byl (Corbyn) naverbován. Dostával za to (za informace) i prachy,“ uvedl Sarkocy, byť peníze mu prý sám nepředával. Dodal, že Corbyna „přihrál“ StB nyní významný poslanec Labouristické strany a že naverbování Corbyna se uskutečnilo „pod ochranou Ruska“.

„Všechny informace, které jsme dostávali, nejen od něj, ale i od jednoho podpůrného zdroje, aby to bylo verifikovatelné, byly hodnoceny v Moskvě ‚jedničkou‘. To, co nemohli dělat Rusové, jsme dělali my,“ řekl nyní 64letý Sarkocy, který žije nedaleko Bratislavy. Corbyn se podle něj například účastnil asi dvakrát ročně recepcí na československé ambasádě.

Obsah získaných informací Sarkocy neupřesnil. S nadsázkou pouze řekl, že věděl, co bude mít tehdejší britská premiérka Margaret Thatcherová k snídani, obědu a večeři a jaké šaty bude mít na sobě. Doplnil, že motivem Corbyna spolupracovat s StB patrně nebyly jen peníze a že se s ním potkal častěji než třikrát, jak to vyplývalo z dosavadních informací. Naznačil také, že StB se o Corbyna zajímala i s ohledem na jeho kontakty na rodinu jihoafrického bojovníka proti apartheidu a pozdějšího prezidenta Nelsona Mandely.

Na dotaz, zda Corbyn věděl, že mluví nejen s diplomatem, ale zároveň s příslušníkem StB, Sarkocy odpověděl, že v té době nebylo pochyb, že českoslovenští diplomaté pracují pro StB.

Ředitelka českého Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková ve čtvrtek po prostudování příslušného svazku uvedla, že Corbyn patrně nevěděl, s kým se setkává. Z dokumentů podle jejího vyjádření „nijak nevyplývá, že by věděl, že se stýká s rozvědčíkem“.

Podle čtvrtečního vydání britského listu The Sun svazek StB britského politika popisuje jako muže s negativním vztahem „ke Spojeným státům i současné politice konzervativní vlády“, kterou v té době vedla Thatcherová. Jeho postoj k východnímu bloku byl podle listu označován za „pozitivní“ a hovoří se také o jeho údajné podpoře „sovětské mírové iniciativy“.

Sarkocy tvrdil, že britská tajná služba se o naverbování Corbyna dozvěděla a že on musel Británii následně opustit. „Kdyby se v té době něco stalo, mohl jít (Corbyn) bydlet do Ruska,“ řekl.

Podle Sarkocyho, který podle archivních dokumentů jako příslušník StB působil na ambasádě v Londýně v letech 1986 až 1989 v pozici třetího tajemníka velvyslanectví, spolupracovali s StB i jiní představitelé Labouristické strany. „Nebyli to jen (ti) v postavení poslanců, ale byli z řad vyšší vrchnosti,“ řekl bez bližších podrobností.

Ze svého působení u StB měl Sarkocy podle svých slov dobrý pocit. Řekl také, že práce ho naplňovala.

Reklama

Doporučované