Hlavní obsah

Lídr ODS Fiala spolustraníkům slíbil, že bude ostřejší. Chce sestavovat příští vládu

Foto: ODS

Petr Fiala na konferenci ODS.

Reklama

ODS představila svůj plán reforem, s nimiž chce vyhrát volby. A odpoledne se bude zabývat Václavem Klausem mladším.

Článek

Před pěti lety převzal univerzitní profesor Petr Fiala ODS a probudil ji z klinické smrti. A na dnešní stranické programové konferenci vyhlásil smělý cíl – po příštích sněmovních volbách se vrátit z opozice do vlády.

„Já chci, abychom měli ty největší ambice. Abychom se stali mocenskou alternativou vůči hnutí ANO a naší ambicí, aby bylo sestavit – a úspěšně sestavit – další středopravou vládu České republiky,“ prohlásil Fiala.

Zároveň si uvědomuje, že ještě před tím, než vyzve šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, musí absolvovat předkolo. Dnes se ODS v průzkumech pere s Piráty o pozici druhé nejsilnější strany. „Je pravdivé také říci, že Piráti s námi nemohou soutěžit v kompetencích, ve zkušenostech nebo schopnostech. Ale je poctivé říci, že s námi dovedou soutěžit v pracovitosti, v zápalu a elánu,“ řekl Petr Fiala.

Lídr občanských demokratů proto dnes „hecoval“ své kolegy, že teď musí všichni zabrat. Slíbil, že začne u sebe.

„Musíme si umět přiznat, že děláme občas i chyby. Mně například někdy vyčítají, že jsem málo konfliktní. Mohu vám slíbit, že se polepším. Nyní je čas jít ostře do boje za program, za reformy a za budoucí středopravou vládu. A také dovnitř ODS budu ostřejší, abychom si udrželi morálku, principy a schopnost sebereflexe, kterou jsme projevili, když jsme zvedli ODS z popela. Ale znovu opakuji, již nikdo z nás nesmí dělat chyby,“ řekl Fiala.

„Ostrost dovnitř“ se ukáže hned dnes odpoledne. Po programové konferenci zasedne vedení ODS a bude se zabývat Václavem Klausem mladším. Existuje varianta, že „zlobivé dítě“ bude ze strany vyloučeno.

ODS představila své programové plány v pěti oblastech – reformu daní, důchodů a vzdělávání, ale také plány na změny fungování státu a plány v životním prostředí. „Chceme, aby stát byl malý, levný, chytrý a k lidem přívětivý. Proto chceme zavést pravidlo, že pokud stát zavede novou povinnost pro lidi, musí oplátkou dvě jiné zrušit,“ oznámil místopředseda strany Martin Kupka.

Samozřejmě se nabízí výtka, že něco podobného už ODS slibovala, ale nesplnila. Petr Fiala na to odpovídá, že strana se poučila ze svých chyb v minulosti a je si vědom, že už je nesmí opakovat.

„Současná vláda jednou za čtvrtletí vymyslí, komu kolik sebrat a pak jakou rybu nebo spíše rybičku komu hodit. My chceme lidem místo ryb rozdat udice, protože pak si každý nachytá mnohem více ryb, než jich je schopna vláda nejen rozdat, ale i vymyslet,“ použil Fiala metaforu.

Reklama

Doporučované