Hlavní obsah

Lídr slovenské ultrapravice Kotleba jasně prohrál volby

Kotleba prohrál volby.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Sobotní krajské volby na Slovensku skončily také překvapivým neúspěchem kandidátů vládní levice.

Článek

Vůdce slovenské ultrapravice Marian Kotleba jasně prohrál v přímé volbě o hejtmanský post v Banské Bystrici.

Ve volbách, k nimž přišlo v banskobystrickém regionu rekordních 40 procent voličů, o deset procent více než minule, dosavadní první muž regionu výrazně zaostal za svým soupeřem Jánem Lunterem, k jehož podpoře se spojily koaliční i opoziční strany.

Kotleba, před jehož zvolením nepřímo varoval i slovenský prezident Kiska, získal v Banskobystrickém kraji podle téměř úplných výsledků 23 procent hlasů, zatímco Lunterovi dalo hlas přes 48 procent voličů.

Video: Slovensko volilo a prezident varoval před extremisty

Slovensko si volí hejtmany.Video: Filip Horký

Volby hejtmanů (županů) a členů krajských zastupitelstev byly poprvé jednokolové. Zvolení hejtmani a poslanci krajské samosprávy zůstanou v úřadu mimořádně pět místo obvyklých čtyř let. Tento krok umožní spojit v roce 2022 krajské volby s volbami primátorů měst, starostů vesnic a poslanců místní samosprávy.

Kandidáti pravicové koalice získali hejtmanské křeslo v Trnavě, Žilině, Bratislavě, Prešově a Košicích, což je zatím největší úspěch spojené opozice v krajských volbách.

Video: Příběh voleb. Vesnice, kde staří plakali, když mladí volili Kotlebu

Obec na Slovensku téměř vyvraždili nacisté, ve volbách tu minule bodoval Kotleba.Video: Filip Horký

Sociální demokraté a jejich vládní spojenci budou mít župany jen v Trenčíně a Nitře. Dosud levice kontrolovala šest krajů.

Ve volbách ztratila levice Prešov i Košice, v Bratislavě prohrál favorizovaný Milan Ftáčnik podporovaný sociálními demokraty souboj s Jurajem Drobou z nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS).

Samosprávné kraje na Slovensku letos rozhodují o využití celkem 1,25 miliardy eur (32 miliard korun). Krajská samospráva má na starosti například střední školy, menší nemocnice, muzea a divadla. Spravuje také regionální silnice a uděluje povolení pro regionální autobusovou dopravu.

Reklama

Doporučované