Hlavní obsah

Lídrem ANO v Praze 8 je lékařka, jejíž posudek podpořil Babišova syna v kauze Čapí hnízdo

Kdo je kandidátka na starostku za hnutí ANO na Praze 8?Video: Seznam.cz

 

Reklama

Zhruba rok a půl byla lékařka Dita Protopopová poradkyní tehdejšího ministra financí Andreje Babiše. Až dosud se v politice příliš neangažovala. Teď ale došlo k obratu.

Článek

Lékařka Dita Protopopová byla až dosud řadovou členkou hnutí ANO na Praze 8. I pro některé zastupitele hnutí Andreje Babiše na pražském magistrátu je prakticky neznámá.

Teď ale v její politické kariéře došlo k obratu. Bývalá Babišova poradkyně se stala lídrem kandidátky ANO na Praze 8. Pokud tu tedy ANO volby stejně jako před čtyřmi roky vyhraje, může se tak stát starostkou.

Doktorka Protopopová se však angažovala také v kauze Čapí hnízdo, a to ve stíhání Babišova obviněného syna.

Je totiž autorkou jednoho z posudků, kterým byla doložena stížnost Babiše juniora proti stíhání. Odborný posudek doktorky Protopopové byl jedním z argumentů, proč by mělo být stíhání Babiše mladšího zastaveno ze zdravotních důvodů. Jenže státní zástupce nakonec stížnost Babiše mladšího zamítl. A syn premiéra tak dál čelí stíhání.

Lidé z Babišova hnutí říkají, že blízkost k Babišovi nebyla pro postavení Dity Protopopové na kandidátce rozhodující.

„Byla to demokratická volba oblastní organizace,“ říká předseda ANO v Praze Jan Říčař. Odmítá tak, že by Protopopovou někdo na pozici lídra dotlačil.

Šéf ANO na Praze 8 Matěj Fichtner, který je na kandidátce čtvrtý, pak doplnil, že získala naprostou většinu hlasů. Dosud přitom tato lékařka byla loni jen na 18. místě pražské kandidátky Babišova hnutí při volbách do Sněmovny.

Protopopová uvedla, že ji lokální politika vždycky zajímala. „A protože mi není lhostejné, kde a v jakém prostředí žijeme, rozhodla jsem se kandidovat do zastupitelstva městské části,“ doplnila.

Protopopová patří mezi blízké spolupracovníky premiéra Andreje Babiše a jeho rodiny. Lékařka pracovala v letech 2016 a 2017 bez nároku na odměnu jako Babišova poradkyně v éře, kdy byl ještě ministrem financí.

„Myslím si, že spíše než tohle hrálo roli její celkové působení, sympatie i odborná erudice,“ odpověděl Fichtner na otázku, jestli působení lékařky v Babišově týmu mohlo mít při výběru lídra ANO na Praze 8 nějaký vliv.

„V oblastní organizaci vystupuji čistě za sebe a nabízím své schopnosti a dovednosti. Fakt, že jsem v minulosti pracovala jako poradce pana Babiše, nehraje žádnou roli,“ tvrdí Protopopová.

Dva obvinění z kauzy Čapí hnízdo se chtěli vyhnout stíhání:

Video: Radek Nohl

Protopopová před dvěma roky také jezdila závody v dresu Agrofert cyklo týmu. Tedy ve sportovním klubu, který sponzorovala firma dříve vlastněná Andrejem Babišem.

V poslední době spolupracovala i s Ministerstvem zdravotnictví, kde je za hnutí ANO ministrem Adam Vojtěch.

Reklama

Doporučované