Hlavní obsah

Lídrem SPD v Praze má být správce Dukova Facebooku

Foto: Rada Českého rozhlasu

Za SPD má kandidovat správce Dukova Facebooku.

Reklama

V Praze bude lídrem kandidátky SPD pracovník odboru komunikace pražského arcibiskupství a člen Rady Českého rozhlasu.

Článek

Okamurova SPD získala pro svou pražskou kandidátku muže, který spravuje sociální sítě kardinála Dominika Duky a má na starosti i sociální sítě Pražského arcibiskupství. Kandidátem v hlavním městě se má stát Josef Nerušil, který v současnosti působí i jako radní Českého rozhlasu.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Seznam Zprávám to potvrdilo hned několik na sobě nezávislých zdrojů přímo z SPD. „Do čtvrtka se už asi nic nezmění a bude stát s dalšími lídry na pódiu,“ nepředpokládá již žádnou náhlou změnu jeden z nich.

„Mně to připadá jako velmi dobrý tah. Je to velmi kultivovaný člověk z kultivovaného prostředí,“ řekl svůj názor na Nerušila další ze zdrojů.

Oficiálně ovšem SPD nechce jméno pražského lídra komentovat. „Teprve zítra bude předsednictvo jména schvalovat. Zveřejníme je pak všechny ve čtvrtek,“ uvedla mluvčí SPD Barbora Šťastná.

A stejně zdrženlivý je i sám Nerušil. „SPD ještě nemá veřejně ohlášené kandidátky. Nejlepší bude, když se obrátíte na mluvčí SPD,“ reagoval na dotaz, jestli může potvrdit, že povede SPD v hlavním městě do letošních voleb. Na přímou otázku, zda jej SPD s touto nabídku oslovila, ovšem informaci nevyvrátil. „Když dovolíte, tak tuto otázku nechám bez odpovědi,“ řekl jen.

Josef Nerušil jako radní Českého rozhlasu v minulosti několikrát odmítl, že by stranil SPD. Rovnítko před několika měsíci mezi něj a Okamurovu stranu vložil server Hlídací pes v souvislosti s jeho analýzami, které měly dokazovat, že SPD má ve veřejnoprávních médiích menší prostor než politické strany se stejným volebním ziskem.

Sám Nerušil pak patří mezi rozhlasové radní, kteří se v dubnu usnesli, že jsou nespokojení s tím, „jak je dbáno zásad objektivity, nestrannosti a vyváženosti ve vysílání stanice Český rozhlas Plus“, a že vyzývají „vedení Českého rozhlasu k nápravě nedostatečné názorové plurality a k zajištění větší vyváženosti zastoupení představitelů společensky relevantních názorových proudů a skupin“.

Nerušil v rámci pražského arcibiskupství patřil k dlouholetým spolupracovníkům Milana Badala, který téměř dvě desetiletí působil jako Dukův osobní tajemník.

Jak na kandidaturu svého zaměstnance pohlíží kardinál Dominik Duka, v současnosti nejde zjistit, podle mluvčího arcibiskupství totiž čerpá dovolenou.

„K vašim dotazům jinak mohu uvést, že zaměstnanci arcibiskupství nejsou ve svých politických aktivitách omezováni, předpokládá se však, že jejich aktivity nebudou v rozporu s křesťanskými hodnotami a zásadami demokratického státu,“ napsal mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz s tím, že jemu ani kolegům nejsou Nerušilovy politické plány známé.

V minulosti Josef Nerušil pracoval jako redaktor Českého rozhlasu a občas přispíval do Katolického týdeníku. Od roku 2014 působí na odboru vnějších vztahů pražského arcibiskupství. Podle magazínu Christnet mimo jiné spravuje třeba facebookový profil kardinála Duky nebo oficiální twitterový účet arcibiskupství.

Reklama

Doporučované