Hlavní obsah

Kdo chce sesadit Zemana? Ptáme se budoucího premiéra

Foto: Profimedia.cz

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

Jaký je přínos prezidenta Miloše Zemana v této vypjaté době? Měl by dokončit mandát, nebo by se politici měli pokusit o jeho konec? Zeptali jsme se.

Článek

Prezident Miloš Zeman se promlčel prvním týdnem po vypuknutí skandálu s účastí ruských agentů na výbuchu ve Vrběticích. Aby pak obratem začal zpochybňovat účast Ruska a vládní verzi celé události.

Část senátorů začala pracovat na možnosti podat na hlavu státu ústavní žalobu. A mezitím se popularita Miloše Zemana u občanů propadá čím dál hlouběji.

Z aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK vyplynulo, že ve škole by lidé oznámkovali Miloše Zemana známkou 3,8. Ještě na podzim bylo přitom hodnocení o něco málo lepší. Zeptali jsme se kandidátů na premiéra, jakou známku by dali hlavě státu oni.

Otázka pro příštího premiéra

Seznam Zprávy spustily velkou volební anketu Otázka pro příštího premiéra. Ptáme se až do říjnových voleb na aktuální otázky. Pravidelně se obracíme na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem – na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice Spolu Petra Fialu. Pokaždé ale také volíme „divokou kartu“ a daný dotaz pošleme i dalším lídrům. V tomto kole jsme si vybrali Jana Hamáčka, jehož ČSSD je druhou vládní stranou. A také Roberta Šlachtu, jehož vznikající hnutí Přísaha je pro Čechy zatím programově záhadou.

V nedávném průzkumu dali lidé prezidentovi známku 3,8, jakou známku byste mu dal vy? V čem je prezidentův největší přínos v dnešní neklidné době? Měl by zůstat prezidentem do konce mandátu, nebo by měl odejít? Případně za jakých okolností byste podpořil ústavní žalobu?

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

O mandátu prezidenta Zemana rozhodli voliči ve volbách. Jelikož žijeme v demokracii, nezbývá než výsledek voleb respektovat. Mou podporu ale prezident Zeman nedostal, nevolil jsem ho a v celé řadě názorů a postojů s prezidentem zásadně nesouhlasím. Stejně tak s jeho personální politikou, výkladem ústavy či jeho vztahem k institucím našeho státu. Za nejaktuálnější problém v poslední době považuji jeho proruské tažení ve věci vyšetřování výbuchu ve Vrběticích a jeho hoaxy podporující projev z minulého víkendu. Co se týče žaloby na prezidenta, o které mluví někteří senátoři - pokud bude materiál pečlivě připraven, po nastudování bych jej podpořil. Zatím jsem ale neviděl ani osnovu takového dokumentu.

Andrej Babiš, předseda ANO

Andrej Babiš na zaslanou otázku neodpověděl.

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice Spolu

Hodnocení prezidenta Zemana lidmi mluví jasně. A je co kritizovat. Prezident neuklidňuje veřejnost a nechová se jako sjednocující hlava státu. Situaci jitří, záměrně lidi rozděluje, uráží. Nyní v kritické chvíli mlčel, nepostavil se jasně „na stranu národa“. Když se ptáte na přínos, vzpomenu jeho podporu Izraele a kritiku islámskému terorismu. Škoda, že podobně jednoznačný není teď, když se vyrovnáváme s ruským státním terorismem. Pro ústavní žalobu jsme už hlasovali (v září 2019), neprošla. V současné Poslanecké sněmovně má kvůli zemanovské většině malou naději na úspěch, musíme dosáhnout změny ve volbách - a dát po všech stránkách Česko dohromady.

Robert Šlachta, lídr Přísahy

Nejsem z těch, kteří by si přáli, aby vedle nefungující končící vlády, prošetřovaného premiéra, rozhádané Sněmovny, stále nedořešené pandemie, nejistých ekonomických výhledů a lockdownového Česka ještě odvolávat hlavu státu. K politické stabilitě země by to určitě nepřispělo, pověst naší země ve světě by to pošramotilo. Ještě si pamatuju tu ostudu z pádu vlády během českého předsednictví EU v roce 2013 (Česká republika předsedala EU v roce 2009 - pozn. red.). Z projevu prezidenta jsem neměl radost, české pozici před Ruskem a světem nepomohl. Pořád trvám na své plné podpoře českých bezpečnostních složek. Chci, aby se prošetřila smrt dvou českých občanů a aby o tom veřejnost měla co nejvíc informací. Zaslouží si to jejich rodiny i celé Česko.

Jan Hamáček, předseda ČSSD

Známkovat ústavní činitele mají voliči, ne politici mezi sebou. V současné době je pro mě zásadní, že prezident podpořil vládu v zásadních krocích vůči Ruské federaci po zjištění, že ruští zpravodajští důstojníci způsobili výbuch ve Vrběticích. Dobu trvání mandátu určuje ústava, prezident byl řádně zvolen a k demokracii by měl patřit i respekt k mandátu politiků, pro které volič nehlasoval. Soud a hrozby žalobou by se neměly používat jako politická zbraň, pokud není dobře „nabito“. A to v tomto případě opravdu není.

Reklama

Doporučované