Hlavní obsah

Lidského těla netřeba. Medici v Plzni dostali virtuální pitevní stůl

Foto: ČTK

Díky kvalitnímu zobrazení bude stůl sloužit pro výuku anatomie a jako příprava pro pitevní cvičení. Medici si na něm ověří polohu a vzájemné vztahy struktur těla dřív, než vezmou do ruky skalpel a pinzetu.

Reklama

Novou pomůcku pořídila od začátku akademického roku Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni. Virtuální pitevní stůl za 2,3 milionu korun má displej velikosti lidského těla a díky pokročilým technologiím zobrazuje prostorové obrazy člověka a všech částí těla až do poměru 1:1. Kromě toho nabízí také řadu klinických případů, animaci pitevních postupů, testování znalostí studentů a možnost srovnání normálních a patologicky změněných orgánů.

Článek

Studenti budou pomůcku využívat od prvního ročníku. Jiné lékařské fakulty takový stůl zatím nemají, plánují ale jeho zakoupení. V Plzni ho nedávno pořídila Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity.

Díky kvalitnímu zobrazení bude stůl sloužit pro výuku anatomie a jako příprava pro pitevní cvičení. Medici si na něm ověří polohu a vzájemné vztahy struktur těla dřív, než vezmou do ruky skalpel a pinzetu.

„Zařízení není jen moderní výukovou platformou, ale také bezpečnou a efektivní alternativou klasické a dosud používané anatomické pitvy, se všemi jejími zdravotními zátěžemi pro studenty i pedagogy – vdechováním zdraví škodlivých konzervačních látek, prací s pitevními nástroji a podobně,“ řekl vedoucí Ústavu anatomie a proděkan fakulty Pavel Fiala. Klasické pitvy z výuky nezmizí, virtuální stůl bude jen jejím doplňkem.

„Fakulta směřuje k používání simulátorů, virtuálních modelů a moderní přístrojové techniky ve výuce. Pořídila například laparoskopický simulátor, v novém vybavení stomatologických výukových ordinací nechybí operační laser nebo kamera na 3D skeny plus počítačová modelace. Fakulta získala také trenažér ultrazvukového vyšetření břicha,“ řekla mluvčí fakulty Barbora Černíková.

Na fakultě se na povolání lékaře připravuje přes 2000 studentů, asi čtvrtina studuje v angličtině. Zájem o studium každoročně několikrát převyšuje možnosti školy. Letos se k magisterskému studiu v češtině hlásilo 2430 uchazečů, z toho 1773 mělo zájem o všeobecné lékařství a 657 o zubní lékařství. Zkoušky složila asi pětina zájemců, do prvního ročníku bylo přijato 245 studentů všeobecného lékařství a 51 budoucích zubařů.

Reklama

Doporučované