Hlavní obsah

Lidskost za časů pandemie. Česko je plné příběhů o dobrovolné pomoci

Foto: Instagram/ Dagmar Havlová

Dagmar Havlová šije roušky a žádá o pomoc.

Reklama

Šití roušek, online koncerty, online lekce jógy zdarma, pomoc s nákupem, doučování zdarma nebo třeba i dovoz jídla zdarma. Takhle funguje solidarita v době pandemie koronaviru.

Článek

Česko prožívá nebývale kritické období. Kvůli šířící se nákaze koronaviru je země již od nedělní půlnoci v celostátní karanténě. Přes dvě desítky obcí jsou pak odříznuté od světa.

Zároveň je ale stále více akcí, v nichž si Češi pomáhají mezi sebou. A stejně jako koronavirus i solidarita je nakažlivá. Vznikají stále nové skupiny na Facebooku a webové stránky, které jsou zaměřené na pomoc lidem ohroženým koronavirem. Téměř každý kraj a každé město má svou vlastní skupinu, kde se kdokoliv může přihlásit o pomoc nebo ji nabídnout.

Šití roušek

Jednou z nejviditelnějších aktivit posledních dnů je rozhodně šití roušek, do kterého se pustily i některé slavné osobnosti.

„Šijeme roušky pro zdravotníky v nemocnicích a hospicech u mé divadelní garderobiérky Ivetky. Může nám někdo pomoci se stříháním bavlny - našeho starého dělostřeleckého povlečení - a šitím? Lékaři na to čekají. Děkuji moc, DH,“ napsala Dagmar Havlová na sociální síť.

Šití roušek pečlivě dokumentuje i Lucie Bílá, která své vlastnoručně vyrobené roušky slíbila kladenské nemocnici, jež o ně přímo žádala ve svém facebookovém postu. „Jenom taková malá bilance, před chvilkou jsem poslala do kladenské nemocnice první balík svých roušek a poslala jsem tam i 100 000 korun, protože i peníze jsou neskutečně zapotřebí,“ oznámila Lucie v úterý na svém Instagramu.

Nezahálí ale ani Nora Fridrichová, která na Facebooku aktivně poptává roušky, aby je mohla rozvézt do domovů pro seniory v Praze. Mimo facebookových skupin vznikla například i webová stránka Damerousky.cz, kde najdete mapu míst a lidí, kteří roušky vyrábí a jsou ochotni je poslat dál. Stejně tak se tam člověk může zaregistrovat, pokud je sám šije.

Seznam Zprávy vyzvaly i své čtenáře, aby se pochlubili doma šitými rouškami. Projděte si je v galerii.

Ani hudebníci nezůstávají pozadu, a když nemohou koncertovat naživo, koncertují ze svých domovů prostřednictvím webových kamer či chytrých telefonů. Chtějí tak lidi povzbudit, aby nebyli zklamaní ze zrušených koncertů. V úterý večer vysílal z domova Miro Žbirka.

Podobně Richard Krajčo, který už live stream natáčel vícekrát, naposledy v pondělí i se svou ženou Karin. Živý koncert v online podobě uskutečnila také Ewa Farna, písničkář Pokáč nebo skupina Mirai, která vystoupila v prostorách Bandzone zkušeben v pražských Vysočanech. Nebo již zmíněná Lucie Bílá, jež vystoupila v prázdném sále v Otvovicích se svým pianistou Petrem Maláskem.

Vzhledem k opatřením, která vláda zavedla, aby se nákaza šířila co nejméně, jsou zavřená také sportovní centra.

S tím přispěchali na pomoc lektoři, kteří předcvičují, často zdarma nebo za symbolickou cenu, online ve svých domovech. Jednou z nich je i „Yoga with Irma“, jež svá jógová videa nahrává na YouTube, aniž by požadovala nějaký poplatek. Stejně tak se snaží pomáhat i známý tanečník Dominik Vodička, který pořádá live streamy na svém Instagramu a předcvičuje pro diváky, aby se hýbali s ním a „tančili proti viru“, jak sám říká.

Svůj návod na to, jak cvičit doma, přidala i armáda. Jmenovitě Ivo Zelinka, nový velitel elitního 43. výsadkového praporu.

Lidé pak aktivně nabízí, že budou pomáhat seniorům s nákupy, s venčením psů a vyzvedáváním léků. Činí tak především přes facebookové skupiny. Podobným způsobem začaly fungovat i weby, kde se dá snadno zaregistrovat a stát se dobrovolníkem.

Mezi tyto weby patří například Sousedskapomoc.cz, kde se lze stát kurýrem, pečovatelem nebo třeba i dispečerem. Pomocdodomu.cz zase umožňuje konkrétně poptávat nebo nabízet určitou formu pomoci.

Existují i stránky, které poskytují rozvoz jídel pro seniory nad 65 let zdarma, aby starší lidé nemuseli vycházet ven. Podporu ale nepotřebují jen staří lidé, a tak se firma Officefood.cz rozhodla, že sníží cenu za jídlo pro své zákazníky.

Stejně jako se nabízí pomoc seniorům, nabízejí i učitelé výpomoc dětem a rodičům s doučováním zdarma, které většinou probíhá online.

Pro bezpečnější přepravu do práce nebo do obchodů se zase rozhodla společnost Rekola poskytovat své služby zdarma na 14 dní po dobu jízdy třiceti minut. Lidé tak místo MHD mohou jezdit na kole, a eliminovat tak možné nakažení.

Reklama

Související témata:

Doporučované