Hlavní obsah

Lidský život pro ni není priorita, kritizují nevládní organizace EU

Foto: Profimedia.cz

Zástupci nevládních organizací pomáhají zachraňovat migranty ze Středozemního moře.

Reklama

Lidskoprávní nevládní organizace kritizují Evropskou unii za ukončení mise Sophia a vznik nové operace, která má dohlížet na zbraňové embargo v Libyi. Podle nich EU nepokládá za důležité zachraňovat lidské životy.

Článek

„Je to zbabělá, neomluvitelná volba,“ komentovala rozhodnutí států EU Judith Sunderlandová, šéfka evropské a středoasijské kanceláře organizace Human Rights Watch.

Nová operace, která má zabránit dovážení zbraní do Libye, má i druhou stranu mince. Lodě zemí Evropské unie totiž nebudou smět blíže než 100 kilometrů od východního libyjského pobřeží. To však znamená, že nebudou smět v této oblasti zachraňovat uprchlíky.

Podle Sunderlandové z HRW na vznik nové operace nejvíce tlačili zástupci Rakouska a Maďarska. „Dva vnitrozemské státy, jejichž lídři se sami považují za zastánce tvrdé migrantské politiky,“ popisuje.

„Je konsenzus v tom, že chceme vojenskou misi, ne humanitární misi,“ řekl podle britského deníku The Guardian rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Foto: Profimedia.cz

Pondělní setkání ministrů zahraničí EU.

Nová operace u libyjských břehů pohřbívá jinou operaci – tzv. misi Sophia. Ta měla za úkol zasahovat proti pašerákům migrantů. Pomáhala ale migrantům dostat se z moře. Podle HRW operace Sophia zachránila až 50 tisíc životů. Mise začala v roce 2015, od minulého roku je ale bez lodí, takže je prakticky nefunkční.

„Operace Sophia je uzavřena. Skončila,“ potvrdil novinářům po pondělním setkání lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn.

O vznik mise Sophia se zasadila tehdejší italská vláda Mattea Renziho. Další vláda, kterou už tvořily strany Liga a Hnutí pěti hvězd, už odmítla přijímat takové množství lidí. Mimochodem, v minulém týdnu italský senát vydal ke stíhání tehdejšího ministra vnitra Mattea Salviniho kvůli blokování migrantských lodí.

Foto: Profimedia.cz

Záchranné mise nevládních organizací ve Středozemním moři.

Itálie byla hlasitým členem i pondělního setkání unijních ministrů zahraničí v Bruselu. Ministr Luigi di Maio chtěl novou libyjskou operaci dokonce rozšířit o pozemní část. To ale odmítl šéf evropské diplomacie Josep Borrell.

Soustředění evropských sil na vojenský konflikt a ne na lidi prchající z vlády kritizují i Lékaři bez hranic. „Rozhodnutí EU ukončit operaci Sophia považuje topící se lidi v moři jako přijatelnou cenu za prevenci přílivu dalších příchozích do Evropy,“ píše zdravotnická nezisková organizace na svém Twitteru.

V severoafrické zemi proti sobě ve vojenském konfliktu stojí premiér Fáiz Sarrádž, jehož vláda je mezinárodně uznávaná, a polní maršál Chalífa Haftar, ten už ovládá většinu Libye. Proto zemi opouští velké množství civilistů. Přes Středozemní moře se snaží dostat na jih Itálie.

Reklama

Doporučované