Hlavní obsah

Lidstvo je smutné a naštvané, ubyl ale stres, ukázal celosvětový průzkum

Nejhůře se podle průzkumu cítili lidé v Čadu. Dobrou náladu mají naopak v Latinské Americe.Video: David Krkoška, Reuters

 

Reklama

Průzkum Gallupu má velkou váhu, výzkumníci vyzpovídali více než 150 tisíc lidí ze všech koutů světa. Výsledky některých zemí jsou překvapivé – například v násilím zmítaném Salvadoru se lidé i přes chudobu a nuzné podmínky cítí spíše šťastní.

Článek

Lidé po celém světě jsou smutnější a naštvanější něž kdykoliv předtím. Ukazuje to globální analýza blahobytu. Podle každoročního výzkumu společnosti Gallup se smutek, vztek a strach mezi lidmi objevovaly v roce 2018 v rekordní míře. Lidé ale podle výzkumu naopak letos cítili méně stresu.

Nejhůře se podle průzkumu cítili lidé v Čadu, za kterým následovaly další africké státy Niger a Sierra Leone. Na čtvrtém místě skončil Irák. Na opačné straně žebříčku dominovali především země Latinské Ameriky.

Výzkumníci data získali ze 151 tisíc rozhovorů, které v roce 2018 vedli s obyvateli více než 140 zemí světa. Každoroční výzkum probíhá od roku 2006.

Přibližně 4 z 10 lidí v rozhovoru s výzkumníky potvrdili, že předcházející den cítili obavy, třetina řekla, že byla vystresovaná a 3 z 10 respondentů cítilo fyzickou bolest. Čtvrtina dotovaných cítila smutek a přibližně jedna pětina vztek.

Ekonomika Čadu je od roku 2014, kdy poklesly ceny ropy, v hluboké recesi a životní úroveň i nadále upadá. Téměř 6 z 15 milionů obyvatel země žije v extrémní chudobě. Výsledky podle společnosti odráží násilí a kolaps základních služeb v zemi, který ovlivnil tisíce rodin. Okolo 72 % lidí v zemi řeklo, že mělo někdy v průběhu roku potíže sehnat jídlo. Středoafrická republika, která dopadla nejhůře v minulém roce, nebyla letos součástí výzkumu.

Zkoumány byly ale také pozitivní emoce. Více než 7 z 10 lidí řeklo, že předchozí den zažili radost, cítili se dobře odpočinutí a hodně se usmívali.

Nejlépe skončila v průzkumu Paraguay. V těsném zástupu se pak umístila Panama, Guatemala, Mexiko, Salvador nebo Honduras, a to i navzdory tomu, že je v těchto zemích vysoká úroveň chudoby a je zde častý výskyt násilí. Výsledky mohou podle výzkumníků zčásti odrážet kulturní tendenci soustředit se spíše na pozitivní stránky života, která je v regionu typická.

Reklama

Související témata:

Doporučované