Hlavní obsah

Lidstvo zrecykluje jen pětinu elektroniky, zbytek končí na skládkách

OSN zjistila, že lidstvo zrecykluje jen pětinu elektronického odpaduVideo: AP

 

Reklama

Lidstvo se nepatřičně zbavuje elektroniky, ta pak končí na skládkách a není recyklována správným způsobem. Vyplývá to z dat specializovaných agentur Organizace spojených národů.

Článek

Loni skončilo v odpadu 44,7 milionu tun použité elektroniky, což je v průměru 6,1 kilogramu na jednoho člověka. OSN z nově vypracované studie zjistila, že recyklace proběhla pouze u 20 % celkového objemu a zbytek odpadu zřejmě putoval na skládky nebo byl recyklován méně dokonalým způsobem.

Množství generovaného elektroodpadu stabilně narůstá a OSN odhaduje, že v roce 2021 jej lidstvo vyprodukuje téměř sedm kilogramů na každého obyvatele planety. Už loňský úhrn představuje hmotnostní ekvivalent 4500 Eiffelových věží. Asi milion tun z toho tvořily pouze nabíječky na mobily či počítače.

Nejméně šetrným způsobem se s odpadky nakládá v Oceánii. Na jednoho obyvatele zde připadá 17,3 kilogramu e-odpadu. Co do průměrné produkce na hlavu je druhá nejhorší Evropa, míra recyklace je zde však nejvyšší ze všech světadílů, činí 35 %. Zvyšují ji Švýcarsko, Švédsko a Norsko, kde se míra recyklace zastavuje na 70 %.

Alespoň v jednom ohledu se situace zlepšuje. Od roku 2014 přibyly v šesti zemích, včerně Indie, zákony ohledně nakládání s e-odpadem. V současnosti tak žijí dvě třetiny světové populace ve státech, v nichž taková legislativa platí.

Reklama

Doporučované