Hlavní obsah

Lidstvu zbývají dvě minuty do soudného dne. Riziko katastrofy je nejblíže od roku 1953

Na hodinách lidstva do půlnoci zbývají dvě minuty. Vědci varují před ekologickou a nukleární katastrofou.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Za dvě minuty dvanáct. Tolik času zbývá lidstvu do chvíle, než nastane „soudný den”, tedy zánik světa tak, jak ho známe. Vyplývá to alespoň z letošní prezentace Bulletinu atomových vědců, který každoročně prezentuje, kolik „hodin“ zbývá civilizaci do záhuby.

Článek

Podle vědců a akademiků, mezi nimiž je i 15 laureátů Nobelových cen, ukazují ručičky na apokalyptických hodinách 11 hodin a 58 minut. Ačkoliv se ciferník od loňského roku neposunul, je k půlnoci nejblíže od dob jaderného napětí mezi USA a Sovětským svazem v 60. letech, kterou způsobilo úspěšné testování termonukleárních hlavic či kubánská krize.

Poprvé byly Hodiny Posledního soudu (Doomsday Clock) odhaleny v roce 1947. Hodinová ručička se v posledních letech podle vědců posouvá hlavně ze dvou důvodů: těmi jsou jaderné zbrojení a klimatická změna.

Odstoupení Spojených států od jaderné dohody s Íránem a později také smlouvy o mezikontinentálních balistických střelách INF s Ruskem podle nich směřuje k úplnému rozkladu regulace jaderného zbrojení ve světě.

„Na druhou stranu je hrozba ze strany Ruska mnohem menší než ze strany Sovětského svazu v roce 1953. To je pozitivní. Negativní ale je, že se objevilo riziko kybernetického útoku, čehož jsme se v roce 1953 nebáli,” sdělil při příležitosti letošního odhalení hodin bývalý ministr obrany USA William Perry.

Právě v roce 1953 se hodinová ručička poprvé posunula na dvě minuty před půlnocí, kde setrvala až do roku 1960.

„Hrozí nebezpečí regionální jaderné války. Severní Koreje nebo Indie a Pákistánu, navíc s hrozbou jaderného terorismu. A hroutí se ekologický systém, což nás pravděpodobně dovede ke klimatické katastrofě. Takže považujeme letošní rok za alespoň tak nebezpečný, jako byl rok 1953,” dodal Perry.

K jaderné hrozbě se na akci vyjádřil také bývalý guvernér státu Kalifornie Jerry Brown. „Hrajeme ruskou ruletu s lidstvem a roste nebezpečí a pravděpodobnost nukleárního incidentu, který zabije miliony, možná i započne útoky, které zabijí miliardy,” cituje ho agentura AP.

Velmi znepokojivý je podle vědců také nárůst uhlíkových emisí ve světě. Ty podle CNN začaly mezi lety 2017–2018 opět rychle narůstat. Kritiku si vysloužil také Donald Trump za odstoupení od Pařížské klimatické dohody.

Podle Perryho nicméně může blížící se summit prezidenta Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem vyústit v to, že se Severní Korea vzdá svého jaderného arzenálu.

Reklama

Související témata:

Doporučované