Hlavní obsah

Liga arabských států odsoudila český diplomatický úřad v Jeruzalémě

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš a jeho izraelský protějšek Benjamin Netanjahu.

Reklama

Tvrzení, že otevření českého diplomatického úřadu v Jeruzalémě nebude mít žádný dopad na vztahy s Palestinskou samosprávou, se nepotvrdilo. Otevření úřadu kritizují Palestinci i Liga arabských států.

Článek

Palestinská samospráva a Liga arabských států (LAS) v sobotu odsoudily otevření diplomatické úřadovny České republiky v Jeruzalémě a označily jej za porušení mezinárodního práva. Informovala o tom agentura Reuters.

Česko otevřelo úřadovnu v Jeruzalémě k 1. březnu, ve čtvrtek se konala slavnostní ceremonie, které se zúčastnil premiér Andrej Babiš. České ministerstvo zahraničí dnes v reakci na palestinskou kritiku zdůraznilo, že úřadovna není novým zastupitelským úřadem.

Palestinské ministerstvo zahraničí dnes označilo krok Prahy za „nehorázný útok na palestinský lid a jeho práva, flagrantní porušení mezinárodního práva“, které podle něj uškodí mírovému procesu.

„Rozhodnutí toho či onoho státu otevřít své zastupitelské úřady ovlivní právní status Jeruzaléma. Východní Jeruzalém je podle mezinárodního práva okupovaným územím,“ uvedl ve vyjádření generální tajemník LAS Ahmad Abúl Ghajt.

Hned 1. března se před českým styčným úřadem v Ramalláhu konala demonstrace, na níž přišlo asi sedm desítek lidí. Vedoucí úřadu Petr Starý Seznam Zprávám sdělil, že se demonstranti pokusili vniknout do budovy, přivolaná palestinská policie jim v tom ale zabránila.

Muntár Amíra, jeden z účastníků akce, demonstraci vysvětlil jako protest proti přesunu české ambasády do Jeruzaléma. „Chtěli jsme ukázat, že tento krok odmítáme. Nebezpečné je, že by se Česká republika stala prvním státem Evropské unie, který by měl ambasádu v Jeruzalémě. To je proti mezinárodnímu právu i rozhodnutí EU,“ řekl aktivista, který je členem hnutí Fatah.

Palestincům jsme náš krok vysvětlili, tvrdí Češi

„Usilujeme o dvoustátní řešení podle mezinárodního práva. Součástí tohoto řešení je to, že se Jeruzalém stane hlavním městem Palestinského státu,“ doplnil Amíra.

Otevření kanceláře a ponechání velvyslanectví v přímořské metropoli sice unijní zahraniční politiku přímo neporušuje, většina Palestinců to ale vnímá negativně –⁠ jako první krok k přesunu samotné ambasády. „S Palestinci jsme na toto téma jednali. Vysvětlili jsme, že na naší pozici směrem k dvoustátnímu řešení se nic nemění,“ řekla po demonstraci mluvčí české diplomacie Zuzana Štíchová.

Status města je klíčovým sporným bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Obě strany si na něj činí nárok coby na své hlavní město. Do vyřešení sporu mají mít země své ambasády v Tel Avivu. Česko zatím zvolilo cestu napůl –⁠ ambasáda zůstává v Tel Avivu, v Jeruzalémě bude ale úřadovna českého velvyslanectví se statusem pobočky ambasády.

Reklama

Doporučované