Hlavní obsah

Liga mistrů i Evropská liga se dohrají v srpnu. České týmy si zahrají předkola

Foto: Profimedia.cz

Kdy se dohrají letošní ročníky evropských pohárů a jak UEFA změnila rozehrání sezony příští? Doplatí na to české týmy?

Reklama

UEFA na tiskové konferenci oznámila plán dohrání letošního ročníku evropských pohárů a představila systém rozehrání soutěží pro příští sezonu. Jak se změny dotknou českých týmů a jejich účasti v předkolech v příštím ročníku?

Článek

Fotbalový svět s napětím sledoval vývoj pandemie všude po světě a v koutku duše doufal, že se vše stabilizuje, vrátí do normálu a nejsledovanější fotbalové soutěže na světě se budou moci dohrát. To, po čem toužily zástupy fanoušků, je nyní tu, UEFA oznámila přesnou podobu dohrání letošního ročníku evropských pohárů a s ní i systém rozehrání příští sezony.

S napětím tiskovou konferenci vedení evropské kopané však nesledovali jen fanoušci, nýbrž i představitelé samotných klubů, kterých se týká dohrání letošního ročníku či pomýšlí na účast v tom příštím. Televize tak určitě běžela i v pražském Edenu či plzeňských Štruncových sadech a signál vysílání tiskové konference zajisté chtěli chytit i na Letné.

V první části konference ale organizátoři prezentovali podobu dohrání letošních ročníků, respektive jejich vyřazovacích částí, které se musí dohrát - a to se ani jednoho českého celku už netýká. Zbystřili ale naopak v Turíně, Madridu, Barceloně či Schickově Lipsku.

UEFA se rozhodla minimalizovat zdravotní rizika a pozměnila tak systém jinak dvoukolového play-off, které se běžně hraje na hřišti obou soupeřů. Letošní ročník se bude hrát jen na jeden vzájemný zápas, a to na neutrálním hřišti. Liga mistrů se bude dohrávat v Portugalsku. Všechny týmy se utkají v Lisabonu v termínu 12-23. srpna, a to v jednokolovém vyřazovacím turnaji. Již rozehraná osmifinále se odehrají 7. a 8. srpna, místo dohrání UEFA určí později.

Totožný průběh bude mít i dohrání letošního ročníku Evropské ligy, bude se hrát ale v Německu. Čtvrtfinále, semifinále a finále budou hostit stadiony v Duisburgu, Düsseldorfu, Gelsenkirchenu a Kolíně nad Rýnem, kde se bude hrát i finále. Evropská liga se bude dohrávat v termínu 10. až 21. srpna. Rozehraná osmifinále týmy sehrají 5. a 6. srpna na místě, které vedení evropského fotbalu oznámí později.

V obou soutěžích budou moci trenéři využít hned pěti střídání, přesně tak, jak jsme zvyklí například v české lize, tedy pouze v průběhu tří přerušení hry. V příští sezoně už ale budou mít týmy k dispozici jen klasická tři střídání.

Na tiskové konferenci zástupci UEFA rovněž potvrdili, že původní hostitelé letošních finále obou soutěží, tedy turecký Istanbul a polský Gdaňsk, budou konečné zápasy Ligy mistrů a Evropské ligy hostit v příštím roce. Stejně tak to bude s hostitelskými zeměmi odloženého turnaje EURO 2020. Mistrovství Evropy bude hostit všech 12 původně oznámených zemí, a to od 11. června do 11. července příštího roku.

Teď to důležité pro české zástupce v příštím ročníku evropských pohárů. Předkola obou soutěží se odehrají pouze na jedno utkání, výjimkou pak budou zápasy play-off Ligy mistrů, které se již odehrají v tradičním cyklu dvou utkání. První české celky do kvalifikace o pohárové soutěže naskočí v týdnu po 22. srpnu.

Jistotu bojů v předkole milionářské soutěže už mají prozatím první Slavia a druhá Plzeň, které čeká druhé, respektive třetí předkolo nejslavnější fotbalové soutěže světa. Mistr by měl třetí předkolo odehrát buď 15., nebo 16. září, vicemistra čeká druhé předkolo ve dnech 25. či 26. srpna. Vítěz Mol Cupu, případně třetí tým Fortuna:Ligy vstoupí do bojů o Evropskou ligu 24. září, utkáním 3. předkola kvalifikace Evropské ligy. Třetí, případně čtvrtý tým ligy čeká druhé předkolo Evropské ligy 17. září.

Pozitivní pro české týmy je, že začátek příštího ročníku Fortuna:Ligy je naplánován na 22. srpna. Zástupci českého fotbalu v kvalifikaci evropských pohárů by tak již teoreticky měli být před svými předkoly rozehraní.

Reklama

Doporučované