Hlavní obsah

Liga mistrů změní jízdní řád. Vrba v ECA kreslí budoucnost pohárů i rozšíření Evropské ligy na 64 týmů

Rozhovor s Jiřím Vrbou o budoucnosti evropských pohárů ve fotbale.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Liga mistrů se začne hrát od 19 a 21 hodin. A v budoucnu nejspíš třetí týmy ze skupin nebudou pokračovat v Evropské lize.

Článek

Evropské fotbalové poháry se dočkají změn. Úpravy pro sezony 2018-21 už jsou hotové a schválené, na těch dalších pracuje i rozvojová komise European Club Association (ECA). A v ní i Jiří Vrba, generální sekretář pražské Slavie.

Pro nejbližší tři sezony dochází v Lize mistrů k navýšení účastnické kvóty pro čtyři nejsilnější země (Španělsko, Německo, Anglie, Itálie), nově budou mít všechny jistotu čtyř účastníků, kteří nemusí projít kvalifikací.

Tím se samozřejmě zmenšuje šance ostatních zemí dostat se do lukrativní soutěže. „Pro českého mistra bude ale nadále platit, že 11. příčka v koeficientovém žebříčku dává stále šanci postoupit do soutěže napřímo, pokud se do ní ze své národní soutěže kvalifikuje obhájce trofeje,“ říká Vrba. „A ta 11. příčka je stále dosažitelná, uvidíme, jak se na jaře bude v Evropské lize dařit Plzni. A jestli postoupí i Slavia.“

Fanoušky bude zajímat, že se v příštích třech sezonách bude hrát Liga mistrů od 19 a 21 hodin, svůj jízdní řád soutěž změní po vzoru Evropské ligy.

„A do budoucna? V ECA pracujeme s vizí, že by se Evropská liga mohla rozšířit až na 64 účastníků. S tím, že na rozdíl od současné praxe už by po skončení skupinové fáze Ligy mistrů nepřecházely třetí týmy z téhle soutěže do jarní vyřazovací části Evropské ligy. Ale to je zatím jenom pracovní verze,“ upozorňuje Vrba.

Jaké šance startu v evropských pohárech se do budoucna rýsují pro české kluby? Jak se upraví finanční odměny pro účastníky pohárů? Je stále ve hře vytvoření superligy? To se dozvíte ve videu nad tímto textem.

Reklama

Doporučované