Hlavní obsah

Ligové fotbalové kluby mohou zdrtit faktury za opakované testy na covid

Foto: Profimedia.cz

Ve Slavii zažili v průběhu roku 2020 už dvě vlny karanténních opatření, došlo i k důkladné dezinfekci všech vnitřních prostor

Reklama

Předvíkendové povinné testy na covid-19 dopadly u českých profesionálních fotbalistů skvěle, pozitivní byla jen jedna osoba u Bohemians. Před týdnem ale kluby zjistily, že se jim testy mohou prodražit mnohem víc, než počítaly.

Článek

Některé kluby se testují ve dvaceti, některé až v padesáti, možná i více lidech. A to u různých dodavatelů této služby. Kdybychom vynásobili nejnižší cenu na trhu, tedy 1700 korun za test, průměrným počtem 35 lidí na tým, vyjde nám cena zhruba 60 000 korun. Při 34 kolech se takhle v sezoně dostanete na náklady 2 miliony korun.

Jenže… Dochází i k opakovaným testům, jež některé kluby před týdnem musely také proplatit. Předpokládalo se přitom, že tyto opakované testy už uhradí krajské hygienické stanice. Pokud tomu tak ale ani do budoucna nebude, finanční zátěž pro kluby se oproti předchozím plánům může dramaticky prohloubit.

„Mělo by to být tak, že ty opakované testy budou platit krajské hygienické stanice. Budeme se tím příští týden zabývat na ligovém výboru a budeme se snažit situaci vyřešit,“ říká Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Před startem fotbalové ligy si její šéfové domluvili s premiérem Andrejem Babišem a Radou státu pro zdravotní rizika speciální režim ohledně karantén. Díky tomu, že se hráči, trenéři a spol. každý týden testují a dodržují sadu přísných opatření, nemusí po každém pozitivním testu všichni automaticky do karantény.

Jen se nakažená osoba či osoby odstaví do karantény a ti ostatní jdou na test druhý den. Pokud je negativní, můžou normálně hrát. Při pozitivním nálezu se všechno předchozí opakuje.

Fotbalisté tento režim potřebují k tomu, aby mohli soutěž regulérně odehrát. To se v minulém ročníku, kdy při jednom nakaženém chodily celé týmy do čtrnáctidenní karantény, nepovedlo, soutěž nebyla dokončena v plném rozsahu. Z tohoto důvodu, a také proto, aby se snížilo riziko, že případná karanténa zhatí šance českých pohárových zástupců, kterým jde o stamiliony od UEFA, se fotbalová mise vedená šéfem Slavie Jaroslavem Tvrdíkem a bossem LFA Dušanem Svobodou vydala k premiéru Babišovi. A byla úspěšná.

Systém se rozjel a těsně před 1. ligovým kolem měly v I. lize před týdnem pozitivní testy na covid-19 v Plzni, Mladé Boleslavi, Bohemians, v Baníku Ostrava, Českých Budějovicích a v Sigmě Olomouc. Takže následovala předepsaná rutina: negativně testovaní šli na opakovaný test. Ten v Plzni odhalil další osobu, takže se u nich celá procedura opakovala ještě jednou.

A při té příležitosti se zjistila důležitá věc. Původní předpoklad byl takový, že si test číslo 1 před každým kolem zaplatí kluby. Už nad tím mnohé nespokojeně „hudraly“. Vycházelo se každopádně z toho, že kontrolní přetestování budou na své náklady provádět krajské hygienické stanice. Jenže to se dělo jen někde. Jinde za to kluby musely opět platit.

„Potřebovali jsme přetestovat rychle. A když jsme to chtěli mít vyřízené v rytmu ráno test - večer výsledky, museli jsme za to zaplatit,“ vysvětluje Václav Hanzlík, mluvčí Viktorie Plzeň.

„Máme zprávy, že někde to krajské hygienické stanice uhradily, třeba v Českých Budějovicích nebo v Mladé Boleslavi. Jinde, třeba v Plzni, ne. V některých místech a regionech na to nejsou potřebné kapacity, provádějí spousty odběrů. A fotbal to potřebuje mít vyhodnocené rychle,“ říká Štěpán Hanuš, mluvčí Ligové fotbalové asociace.

Ve čtvrtek by měl situaci řešit ligový výbor LFA. Před druhým kolem, které se hraje teď o víkendu, už se situace výrazně zklidnila.

„Jeden pozitivní test teď hlásili jen z Bohemians. Čekali jsme v pátek do pozdního večera na ostatní, poslední přišly výsledky ze Sparty. Ale kromě té Bohemky hlásilo všech 17 dalších klubů, že testy měly negativní výsledek,“ říká Štěpám Hanuš.

Jisté je, že se odehraje celý program 2. kola ligy, včetně utkání Brno-Bohemians, protože u „klokanů“ hygienici kvůli specifičnosti situace kontolní test ani nevyžadují.

„My to u nás děláme opravdu hodně zodpovědně. Testujeme 50 lidí, tedy vlastně celý kádr, realizační tým a spoustu lidí, kteří do styku s týmem přijdou, třeba i tiskového mluvčího. Možná i proto jsme měli minule 4 nakažené. U jedné další osoby jsme tušili, že s nimi přišla hodně do styku, tak jsme ji izolovali. A právě tahle osoba teď měla ten jeden pozitivní test. Vzhledem k tomu, že byla již několik dní izolována, hygienici povolili týmu k nedělnímu ligovému utkání do Brna. A kontrolní testy nevyžadovali“ říká Darek Jakubowicz, ředitel klubu.

Co se týče plateb, dodává: „Počítáme s tím, že dostaneme faktury za všechny dosavadní testy. Pokud něco z toho uhradí stát, tak budeme samozřejmě rádi.“

„Klokani“ se dosud testovali třikrát, při zhruba 50 lidech a ceně 1700 Kč za test už se celkem bavíme o čtvrt milionu korun. Reálná cena realizovaného testu se přitom navíc může pohybovat v částce přes 2000 korum.

Testovat až 50 lidí není povinné, předpisy Ligové fotbalové asociace vyžadují nejvýše 3 dny starý negativní test u osob, jejichž jména se objeví v zápisu o utkání a pohybují se v takzvané vnitřní uzavřené zóně na stadionu.

„My testujeme 35 lidí, včetně řidiče autobusu,“ nechal se nedávno slyšet Vladimír Pitter, majitel pardubického fotbalového klubu.

Například ve Slavii, kde mají široký kádr i realizační tým, testují před každým kolem zhruba 60 lidí. Slavia uplatňuje opravdu mimořádně přísná vnitřní opatření. Šéf klubu Jaroslav Tvrdík v tomto ohledu děkoval na předsezonní tiskové konferenci rodinným příslušníkům hráčů, od kterých klub své hvězdy v době předsezonní karantény separoval.

Žádá i fanoušky, aby si v těchto týdnech nechtěli s hráči plácnout nebo je nežádali o společné fotografie.

Absolutní izolaci mužstva Slavia plánuje realizovat i deset dní před duely play off Ligy mistrů na konci září. Půjde v nich totiž o 15 milionů eur, což je startovné v hlavní soutěži Ligy mistrů. A klub chce minimalizovat riziko, že by kvůli covid-19 nemohl do těchto utkání tým Slavie nastoupit.

Reklama

Související témata:

Doporučované