Hlavní obsah

Lijáky v Kalifornii: počet obětí stoupl na třináct, bahno zavalilo několik domů

Ve městě Montecito v Kalifornii sesuvy půdy zničily několik domovů (video: AP/KABC-TV).

 

Reklama

Nejvíce postiženou oblastí je město Montecito ležící severozápadně od Los Angeles. Sesuvy kamení a bahna zde zničily několik domovů. Prudké deště začaly v Kalifornii v úterý.

Článek

Jižní část amerického státu Kalifornie se potýká se silnými lijáky. Počet obětí záplav a sesuvů bahna stoupl z osmi na třináct. Na tiskové konferenci to oznámil šerif postiženého okresu Santa Barbara Bill Brown. 

Prudké deště začaly v úterý ráno místního času. Lijáky vyvolaly sesuvy kamení a bahna, které zničily několik domů. Nejhůře byla postižena oblast města Montecito severozápadně od Los Angeles.

Zranění utrpělo nejméně pětadvacet lidí. Bilanci obětí šerif Brown v úterý odpoledne místního času zvýšil na třináct. Podle něj ale pravděpodobně počet mrtvých ještě poroste.

Záchranáři dál pátrají po nezvěstných, jejich přesný počet ale není znám. Jen v oblasti Santa Barbara bylo kvůli obavám ze záplav a sesuvů evakuováno na 7000 lidí z lokalit ležících pod potenciálně nebezpečnými svahy místních kopců.

Místní pobřežní dálnice 101 musela být kvůli přívalům vody a bahna uzavřena v téměř padesátikilometrovém úseku mezi Santa Barbarou a Venturou. Právě tato oblast se stále vzpamatovává z požáru Thomas. V prosinci minulého roku oheň zničil přes tisíc staveb a stal se nejrozsáhlejší katastrofou v historii Kalifornie.

Reklama

Doporučované