Hlavní obsah

Likérky jedou naplno. Češi pečou a dělají si zásoby levnějšího alkoholu

Foto: Profimedia

Ilustrační foto

Reklama

Špička na druhou. České likérky se musejí vypořádat s návalem objednávek, které souvisejí s Vánocemi, ale také s chystaným zvyšováním spotřebních daní. To by mělo začít platit od Nového roku.

Článek

„Předvánoční čas a čas svátků je tradičně spojen s vyšším zájmem o nákup alkoholu. Lidé se navštěvují, používají alkohol do pečení a v neposlední řadě ho nakupují jako dárky. Z tohoto pohledu jsou měsíce listopad a prosinec nejsilnější,“ sdělil za největší českou likérku Stock Plzeň – Božkov marketingový ředitel Tomáš Hejkal.

Stejná situace panuje například také v Palírně U Zeleného stromu, kde zvýšenou poptávku také zaznamenali. „Předvánoční prodeje patří mezi nejsilnější z celého roku, letos navíc došlo ke kumulaci nákupů pro předvánoční trh a předzásobení kvůli zvýšené spotřební dani. Zaznamenali jsme již nyní výrazný nárůst u značkových lihovin a tradičních vánočních lihovin, jako jsou vaječné likéry a tuzemáky,“ uvedl generální ředitel Pavel Kadlec.

Likérky zatím nejsou schopné z dostupných údajů poznat, nakolik ovlivnily poptávku svátky a nakolik chystaný daňový skok. „Zatím je brzo na hodnocení, co z prodaného zboží spotřebitelé využití ještě tento rok a co si nechávají na rok budoucí,“ myslí si Hejkal.

„Z našeho pohledu lze jen těžko odhadovat, jestli se předzásobují koneční spotřebitelé. Od druhé poloviny listopadu se však předzásobují naši odběratelé, tedy velkoobchody i běžné prodejny,“ sdělil za karlovarskou likérku Jan Becher Pernod Ricard Tomáš Otava s tím, že od začátku července 2019 rostou prodeje na domácím trhu ve srovnání s minulým rokem o devět procent.

„U nás očekáváme v posledním čtvrtletí meziroční nárůst prodejů o desítky procent,“ doplňuje Zdeněk Chromý, místopředseda představenstva firmy Rudolf Jelínek s tím, že i u nich bude zvýšená poptávka zejména po levnějších lihovinách.

Ladislav Minčič z hospodářské komory vysvětluje daně z hříchu.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

Až o dvacet korun navíc

Vliv spotřební daně na konečnou cenu v obchodě bude po Novém roce poměrně citelný. Hejkal ze Stock Plzeň odhaduje, že litr 40% lihoviny podraží zhruba o 20 korun. Toto číslo potvrzuje také Pavel Kadlec z Palírny U Zeleného stromu. „Náš odhad je, že cena výrobku poroste minimálně o 10 korun na půllitru 40% alkoholu. Spotřební daň se zvýší o 7,50 Kč, včetně DPH to dělá 9,10 korun a když k tomu připočteme obchodní marži obchodníků, tak zvýšení ceny na půllitru 40% alkoholického nápoje činí cca 10 až 11 korun.“

Likérky odhadují, že u levnějších alkoholů bude tendence lidí předzásobit se kvůli vyšší spotřební dani vyšší. U dražších, prémiovějších alkoholů zdražení nebude tak dramatické, protože spotřební daň se u nich projeví méně výrazně.

„Největším problémem současné situace je, že se rozhodnutí vlády oddalovalo a přišlo těsně před koncem roku, kdy jsou prodeje největší. Musíme pracovat šest dní v týdnu v dvousměnných provozech a v mimořádných sobotních směnách. Musíme pracovat i o svátcích. Nestačí ani kapacita českých skláren, které nám výrobcům nestíhají dodávat sklo. Kdyby bylo na přípravu více času, nemuselo se vše dohánět až poslední dva měsíce,“ stěžuje si na špatné časování zvýšení daní Kadlec.

Obrovský zájem hlásí také jindřichohradecká likérka Fruko – Schulz, po Božkovu druhý největší výrobce tuzemského rumu v Česku. „Od 1. ledna se má zvýšit spotřební daň, takže kdo loni chtěl kamion, chce jich dnes pět, a my jsme absolutně vyprodaní. Jedeme na dvě směny, i dvanáctihodinové směny, někdy chodí lidé do práce i v sobotu. Odběratelé si chtějí koupit rum za nižší spotřební daň a udělat zásobu na příští rok,“ řekl dříve agentuře ČTK ředitel firmy Josef Nejedlý.

Podle něj je růst spotřebních daní „extrémní“ a Česko se tímto skokem dostane na úroveň Německa. Pavlu Kadlecovi od Zeleného stromu zase vadí, že se zvyšování týká jen lihovin. „Ještě nikdy jsme nezažili takovou diskriminaci výrobců lihovin jako nyní. Stát nás postavil do nejisté role, navíc doposud není finální rozhodnutí, kdy se spotřební daň bude zvyšovat. My s jejím zvýšením souhlasíme, ale mělo by se tak stát u všech položek včetně piva a vína,“ prohlásil.

Ministerstvo financí zvyšování spotřebních daní obhajovalo kromě jiného i zdravotními riziky. „Během deseti let, během kterých se spotřební daň z lihu nezvyšovala, vzrostla průměrná mzda o 44,2 procenta, čímž došlo k významnému zvýšení dostupnosti tvrdého alkoholu. V případě spotřebních daní z cigaret a tabáku sice docházelo k průběžnému navyšování, nicméně jeho výše nebyla efektní z hlediska naplnění cíle snižování spotřeby tabákových výrobků,“ uvedlo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Doporučované