Hlavní obsah

Liknaví úředníci připravili stát o 335 milionů. Maláčová slibuje postihy

Foto: vláda.cz

Více než 330 milionů korun v kauze holdingu Mandre zůstalo trojici podnikatelů. Ministryně Jana Maláčová poslala na Úřad práce kontrolu.

Reklama

Úřad práce si před soudy nechal formální chybou uniknout 335milionové odškodnění. Ministryně Jana Maláčová se o průšvihu dozvěděla až poté, co na to upozornily Seznam Zprávy.

Článek

Vyvození „razantní personální odpovědnosti“ žádá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) po Úřadu práce. Do instituce, která spadá pod její gesci, poslala kontrolu. Reaguje tak na kauzu dotačních podvodů, o níž Seznam Zprávy minulý týden informovaly. Úřad chybou přišel o nárok na odškodné 335 milionů korun. U soudu o ně vadně požádal.

Obří částka tak zůstala trojici podnikatelů, kteří čtyři roky z úřadu podvodně čerpali dávky na zaměstnávání zdravotně postižených lidí. Vrchní soud v Olomouci jim letos v dubnu potvrdil šestileté tresty vězení, nárok na odškodnění ale kvůli formální chybě poškozeného Úřadu práce pravomocně škrtl.

Ministryně Maláčová s kolegy řeší, jak proces znovu otevřít. V rozhovoru pro Seznam Zprávy zároveň přiznala, že se o třísetmilionovém „přešlapu“ dozvěděla až z médií. Vedení Úřadu práce problém od dubnového rozhodnutí soudu tutlalo, šéfce resortu nic neřekl ani generální ředitel Viktor Najmon. „Měl mě také informovat. Budu to s ním řešit. V tuto chvíli je důležité zachránit, co se dá,“ sdělila ministryně.

Na Úřad práce poslala ministerskou kontrolu. „Bude z toho vyvozená razantní personální odpovědnost. Máme služební zákon. Očekávám, že ti, kteří o tom rozhodovali a pochybili, vyvodí důsledky. Kárné řízení je minimum, ale na více úrovních. Je to skutečně pochybení na několika patrech,“ sdělila Maláčová.

Úřad práce na dotazy už minulý týden reagoval stručně. „Generální ředitelství Úřadu práce ČR v současné době celou věc důkladně prověřuje. Jakmile budou k dispozici veškeré podrobnosti, zašleme vám komplexní vyjádření,“ uvedla mluvčí Kateřina Beránková.

Vysvětlení stále chystá. „Ozvu se, až budou novější informace,“ napsala mluvčí naposledy.

Byznys s hendikepovanými

O co v kauze podvodných dotací šlo? Byznysmeni Aleš Mokrý, Ivor Ševčík a Veronika Veith v letech 2008 až 2012 čerpali dotace na stovky hendikepovaných lidí. Mzdy jim však nelegálně krátili o pronájmy notebooků či virtuální kurzy angličtiny. Krajský soud v Brně je uznal vinnými z dotačního podvodu.

Jenže když jim letos v dubnu Vrchní soud v Olomouci tresty potvrzoval, zároveň pravomocně škrtl jakoukoli náhradu škod pro český stát. Úřad práce se totiž chybně přihlásil k soudnímu líčení. „Tento významný procesní úkon neobsahoval jasnou srozumitelnou formulaci, vůči komu ze tří obžalovaných (tehdy obviněných) osob nároky vznesl a na základě jakého titulu,“ odůvodnil verdikt soudce Libor Losa.

Maláčová však odmítla, že by Úřad práce špatně hlídal, na jaká pracovní místa hendikepovaných peníze posílá. Ročně takto vyplatí 8,4 miliardy korun. „Případ pochází z doby, kdy jsem na ministerstvu nebyla. Poučili jsme se. Systém je nastavený jinak. Měli jsme tam i zástupce Nejvyššího kontrolního úřadu. Teď spíš narážíme na to, že jsou prý naše kontroly až příliš přísné,“ reagovala ministryně.

Zároveň řeší, jak proces u justice znovu otevřít a alespoň část peněz získat zpět. „Generální ředitelství Úřadu práce ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti hledá cesty, jak se do případu vrátit. Ale uvědomuji si, že to v tuto chvíli může být velmi obtížné,“ sdělila ministryně.

Verdikt odvolacího soudu je sice pravomocný, soudce Losa ale jednu možnost vyložil. Mokrý se Ševčíkem totiž přes fiktivní jazykovku WR International založenou ve Velké Británii odčerpali před osmdesát milionů korun. Podle soudce by jednání mohlo naplňovat znaky legalizace výnosů z trestné činnosti, kde je sazba až deset let. „Případné posouzení podmínek pro další hodnocení trestnosti tohoto jednání je plně v kompetenci samostatného rozhodnutí orgánů přípravného řízení,“ zaznělo v usnesení soudu.

Redakce Seznam Zpráv také mluvila s člověkem, který dobře zná okolnosti vyšetřování. Popsal, jak zaměstnanci dělali naprosto neužitečnou práci. „Přepisovali zlaté stránky. Většina z tisícovky poškozených se proti krácení mzdy neozvala. Když od policie slyšeli, že měli dostávat devět tisíc korun a ne jen třetinu, byli překvapení, ale řekli: Byla to práce z domova, nikam jsme nemuseli chodit. I za toto přilepšení k invalidnímu důchodu jsme byli vděční. Odsouzení takto hyenisticky zneužívali jejich životní situace,“ sdělil.

Podle něj zaměstnanci Úřadu práce ke kauze od počátku přistupovali liknavě. Policie je prý dostatečně poučila, že se mají ke škodě přihlásit. To se ale zavčas nestalo. „V tomto případě jsme na to doplatili všichni daňoví poplatníci. Odsouzeným byl zajištěn policií i veškerý majetek, aby jeho zpeněžení šlo na náhradu škody. Teď se jim musí vrátit,“ dodal dobře informovaný zdroj.

Reklama

Doporučované