Hlavní obsah

Likvidace vesnických hospod. Každý pohár jednou přeteče, varovali soudci před úplným zákazem kouření

Co znamená verdikt Ústavního soudu? To vysvětlil ve studiu Seznamu odborník na tabákovou legislativu Tomáš Kindl.Video: Tomáš Vzorek

 

Reklama

Šest soudců hlasovalo opačně, než nakonec rozhodl celý Ústavní soud. Zákaz kouření v hostincích by zrušili.

Článek

Zákon, který loni v květnu zakázal kouření v restauracích, se sice u Ústavního soudu dočkal jen dvou drobných úprav, postoj soudců v plénu však zdaleka nebyl jednotný.

Soud na návrh 20 senátorů zrušil pouze zákaz pít alkohol u činností, kdy člověk mohl ohrozit sebe sama, a vyškrtl slovo „převážně“ a zákazu prodeje cigaret a alkoholu na akcích určené pro mladistvé.

Šest z 15 soudců Ústavního soudu však napsalo ke stížnosti odlišné stanovisko. Kdyby bylo po nich, zákaz kouření v restauracích by padl. Ve 13 bodech soudci popisují, proč je podle nich úplný zákaz kouření příliš velkým zásahem do práva na svobodné podnikání.

„Jedná se tak o příslovečnou ‚další kapku‘ a jak známo, každý pohár může jednou přetéct. Jinak řečeno, další a další regulace, vždy odůvodňované sofistikovanou argumentací ochrany kdečeho, nakonec nutně vedou k omezení anebo dokonce – v některých případech – až k úplnému potlačení této svobody,“ stojí v jejich stanovisku.

Podle soudců také zákaz neúměrně víc zatížil vesnické hospody, kde jsou tržby výhradně závislé na množství prodaných nápojů. Paušální zákaz vede k tomu, že se pro typické konzumenty stanou méně zajímavé a nutně musí dojít k poklesu tržeb.

Video: Hostinští říkají, jak je zasáhl zákaz kouření

Jak hospodským zákaz kouření ovlivnil tržby a co je na zákonu nejvíce trápí? Názor lidí z praxe.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované